Френската министърка на културата Рима Абдул Малак каза, че коментарите и поведението на Жерар Депардийо по време на пътуването на актьора до Северна Корея през 2018 г., разкрити наскоро в телевизионно предаване, са "позор за Франция", предаде АФП, цитирана от БТА.

По време на пътуване до Моасак, Югозападна Франция, с говорителя на френското правителство Оливие Веран, министърката осъди "абсолютно шокиращите коментари" в репортажа.

По думите на Рима Абдул Малак казаното от Депардийо може и да е било в тона на шегата и провокацията, но всъщност е доста неуважително и недостойно и е "позор за Франция".

През декември телевизионният канал France 2 излъчи кадри, заснети пет години по-рано в Северна Корея. На тях актьорът прави серия женомразки забележки, придружени с обиди и жестове от сексуално естество, по адрес на жени, включително и към малко момиче.

Рима Абдул Малак каза, че е била "отвратена", но все пак напомни, че Министерството на културата не може да дава инструкции, тъй като във Франция има пълна свобода на творчеството.

"Има режисьори, които могат да решат дали той да играе или не в бъдещи филми. Нямам впечатлението, че в момента на бюрото му има много предложения", добави тя.

Жерар Депардийо, чиято кариера е белязана от ексцесии и скандали, има над 200 участия в киното и телевизията.

Вчера Депардийо беше отстранен от Националния орден на Квебек от министър-председателя на френскоговорещата канадска провинция заради "шокиращите" му изказвания за жени, излъчени в гореспоменатия репортаж, съобщи АФП.

"Скандалните изказвания на Депардийо пред камера шокираха международната публика, и то основателно. Поведението му петни репутацията на членовете на Националния орден на Квебек. Затова взех решението да наредя незабавно отстраняване от Ордена", каза премиерът на Квебек Франсоа Лего в свое обръщение.

Седемдесет и четири годишният актьор е разследван от декември 2020 г. за изнасилване и сексуално посегателство, след като актрисата Шарлот Арну отправи обвинения срещу него през 2018 г. Той отрича да е извършил каквото и да е престъпление.

През октомври Депардийо публикува отворено писмо във френския вестник "Фигаро", в което се казва: "Искам да ви кажа истината. Никога, наистина никога не съм злоупотребявал с жена".

Парижката прокуратура каза, че предвид обвиненията на Дебевер срещу Депардийо е започнало разследване - процедура във Франция, когато причините за смърт са неизвестни или подозрителни.

По-рано тази година френският сайт Медиапар (Mediapart) публикува информация, според която Жерар Депардийо е обвинен в тормоз, опипване или сексуално посегателство над 13 жени. Документалният филм на Франс 2 твърди, че броят на обвинителките вече е 16.

Дир.бг