Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, като поскъпването на долара ограничи търсенето на черно злато, но продължаващите проблеми с мореплаването в Червено море ограничиха загубите, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 36 цента или 0,5 на сто до 77,93 долара за барел.

Американският лек суров петрол поевтиня с 43 цента или 0,59 на сто до 71,97 долара за барел.

Доларът се движеше около месечен връх, след като коментари на представители на УФР охладиха надеждите за скорошно спадане на лихвените проценти. Силният долар ограничава търсенето на петрол от страна на купувачите, които плащат с други валути.

Според анализатори пазарите все още оценяват възможните ефекти от проблемите с мореплаването в Червено море, но реакцията е ограничена, тъй като на този етап няма спад на добивите.

Британският петролен гигант "Шел" (Shell) спря танкерите си от преминаване през Червено море, след като САЩ и Великобитания започнаха да обстрелват обекти на йеменските бунтовници хуси, но "Шеврон" (Chevron) продължава да ползва маршрутите през проблемния регион.

БТА