Почти 25 000 души са били убити в ивицата Газа след началото на войната, заяви днес министерството на здравеопазването в Газа, конторлирано от "Хамас", предаде Ройтерс.

Министерството съобщи, че от 7 октомври са загинали 24 927 души, а още 62 388 са пострадали, което е увеличение с 280 души спрямо ранените предишния ден. Хуманитарната ситуация остава катастрофална заради разрухите и липсата на провизии, написа рано тази сутрин Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (ОСНА) в "Екс".

Много от 1,7-те милиона жители в анклава са разселени и живеят в найлонови палатки при зимни условия, а заради лоша хигиена се разпространяват диария и Хепатит "А", съобщи ОСНА.

Израелските сили за отбрана съобщиха днес, че са били убити неуточнен брой "терористи" и че с помощта на израелските военновъздушни сили са били унищожени няколко ракетни установки в северната част на страната и в Хан Юнис в южната част. Неотдавна ЦАХАЛ съобщиха, че от началото на операциите са убили около 9 000 членове на терористични организации. По данни на израелски медии от началото на сухопътната офанзива са загинали 194 израелски войници.

Израел отговори на нападенията от 7 октомври, извършени от "Хамас" и други екстремистки групировки от ивицата Газа, първоначално с въздушни удари, а от 27 октомври - със сухопътна офанзива.

БТА