Силите на Централното командване на САЩ са поразили днес противокорабна ракета на йеменските бунтовници хуси, насочена към Аденския залив и подготвена за изстрелване, съобщи американската армия, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е поредният американски удар срещу хусите, след като часове по-рано САЩ поразиха три други установки за протовокорабни ракети на проиранското движение на това йеменско племе.

"Силите на САЩ прецениха, че тази ракета представлява заплаха за търговски кораби и за плавателните съдове на американските военноморски сили в региона, и съответно удариха и унищожиха ракетата при действие за самозащита", написаха от американското централно командване в социалната платформа "Екс".

Събитията са се развили днес около 04:00 ч. сутринта по йеменско време (03:00 ч. бълг. вр.). Ройтерс отбелязва, че нападенията на хусите над търговски кораби в Червено море и Аденския залив, в които те виждат връзка с Израел, са причинили хаос в търговското мореплаване, чийто поток преминава през протока Баб ел Мандеб.

Хусите, които контролират по-голямата част от обитаемата територия на Йемен, твърдят, че действията им са в солидарност с радикалното палестинско движение "Хамас" във войната с Израел в ивицата Газа.

БТА