Ключов министър във военния кабинет на Израел се обърна срещу премиера Бенямин Нетаняху, като призова за избори и възстановяване на единството пред външните заплахи за страната.

Генералът от запаса Гади Айзенкот, който оглавяваше Генералния щаб на Израел от 2015 до 2019 г., заяви пред телевизия Channel 12 (Keshet 12), че израелците трябва да отидат до избирателните урни в близките месеци, за да се възстанови доверието в политическото ръководство на страната, съобщиха CNN и BBC.

По адрес на премиера Бенямин Нетаняху, Айзенкот попита риторично: "Как да продължим с такова ръководство да поемаме отговорност за такъв пълен провал?", визирайки нападението на "Хамас" от 7 октомври 2023 г., когато бяха убити повече от 1200 израелци.

Генералът, чийто син загина в боевете с "Хамас" в Газа, определи като "небивалици" твърденията на Нетаняху за възможна пълна победа над палестинската групировка.

Освен това Айзенкот повдигна въпроса дали стратегията за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", е правилна, докато премиерът Бенямин Нетаняху отхвърля призивите на САЩ към Израел да намали интензивността на офанзивата си в анклава.

Само сделка за спиране на огъня може да върне живи десетките заложници, останали в плен на "Хамас", а твърденията, че това може да стане с други средства, само подхранват "илюзии", смята Айзенкот.

Това е неговото първо публично изявление от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа. Айзенкот е един от четиримата членове на военновременния кабинет на Нетаняху.

Думите му са поредният знак за разногласия между политически и военни лидери относно насоката на израелската офанзива в Газа, посочва АП. 

Според палестинското здравно министерство на ивицата, контролирана от "Хамас", израелското настъпление досега е причинило смъртта на над 24 700 души и е принудило близо 80 процента от населението на анклава да напуснат домовете си. Израел спря почти целия достъп на хуманитарна помощ за обсадената ивица. Едва по няколко десетки камиона на ден, и то със стоки от крайна необходимост, влизат в анклава.

За сравнение преди избухването на войната на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" нахлуха на израелска територия и убиха близо 1200 души, на ден в Газа са влизали средно по 500 камиона с помощи.

АП посочва, че днес е бил седмият пореден ден, в който ивицата е била без комуникация със света, като всички връзки са останали прекъснати. Това е най-дългият подобен период от началото на конфликта миналия октомври. Прекъснатите връзки възпрепятстват доставките на хуманитарна помощ.

Премиерът Нетаняху категорично отхвърли предложението на американските му съюзници да намали интензитета на офанзивата в Газа и да предприеме стъпки, насочени към създаването на палестинска държава, припомня БТА. По време на пресконференция, излъчвана по телевизията вчера, Нетаняху заяви, че остава твърдо против разрешаването на конфликта чрез принципа на съществуването на две държави. Израелският министър-председател посочи, че една евентуална палестинска държава би се превърнала в стартова площадка за нападения срещу Израел.

Израел "трябва да има контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан", обяви Нетаняху. Той допълни, че това "се бие с идеята за суверенитет" за палестинците. Но добави: "Какво бихме могли да направим?"

Позицията на САЩ е, че Палестинската автономна власт, която контролира части от окупирания Западен бряг, трябва да се върне в Газа, откъдето "Хамас" я отстрани през 2007 г. 

Според Барбара Слейвин от вашингтонския мозъчен тръст "Stimson Center", която коментира темата в предаването "Събота 150" по БНР, смята, че вътрешно и външнополитическият натиск върху израелския премиер заради стратегията му в Газа тепърва ще се увеличава и може да доведе до отстраняването му от поста. 

Дир.бг