Говорителят на Сухопътните войски на Украйна Володимир Фитьо заяви, че на украинските части е наредено да напуснат района на село Крахмалное (на украински Крохмалне) в Харковска област и да се оттеглят на предварително подготвени позиции, "за да се защити живота на войниците", предадоха Укринформ. и Франс прес.

"Крохмалне беше селище, в което преди началото на мащабната война живееха 45 души. В него има около пет домакинства... А след това руските нашественици разрушиха всичките тези пет къщи. Съответно нашата основна цел е да защитим живота на украинските защитници. На тях им беше наредено да се преместят на предварително подготвени резервни позиции, където в момента държат отбраната си, като не позволяват на врага да напредва по-нататък", заяви Фитьо по телевизията. Той уточни, че преместването не представлява заплаха за съседните части и е "временна мярка".

Говорителят напомни също, че фронтовата линия остава динамична и се мени ежедневно. Той отбеляза още, че селището е било освободено по време на настъплението в Харковска област през 2022 г., след като руснаците са го окупирали по-рано същата година.

"Сега няколкостотинте метра, които те (руснаците - бел. ред.) спечелиха, нямат никакво значение", подчерта Фитьо.

Руското министерство на отбраната от своя страна съобщи, че настъплението е било осъществено от войскова група "Запад", отбелязва ТАСС.

БТА