Не може да има нормализиране на отношенията с Израел, без да бъде решен палестинския въпрос, заяви външният министър на Саудитска Арабия Файсал бин Фархан Ал Сауд в излъчено днес интервю за американската телевизия Си Ен Ен, предаде Ройтерс.

Запитан дали не е възможно връзките да се нормализират, без да е очертан път към стабилна палестинска държава, принц Файсал бин Фархан отговори: "Това е единственият път, който би бил полезен за нас". "Защото се нуждаем от стабилност, а стабилността ще дойде само с решаването на палестинския въпрос", допълни той.

Ключова цел на Саудитска Арабия е да се постигне деескалация на конфликта в Газа и да няма повече цивилни жертви, заяви министърът.
"Това, което виждаме, е как израелците смазват Газа, цивилното население на Газа", каза той и добави: "Това е напълно ненужно, напълно недопустимо и трябва да спре".

Министерство на здравеопазването на "Хамас" в ивицата Газа твърди, че над 25 000 палестинци са убити, а повече от 62 000 - ранени, при израелската офанзива в анклава след атаката на палестинската ислямистка групировка срещу Израел на 7 октомври.

Коментарът на саудитският външен министър бе част от интервю, записано в кулоарите на срещата на Световния икономически форум миналата седмица в швейцарския курорт Давос.

БТА