Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви заяви днес, че Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня, докато “Хамас” държи заложници в Газа и докато ислямистата групировка е на власт в анклава, предаде агенция Ройтерс.

Той добави, че продължават усилията за освобождаване на заложниците, но отказа да даде допълнителни подробности, като каза, че се касае за човешки животи.

По отношение на информациите, че е възможно постигане на договореност за прекратяване на огъня Леви потвърди, че целите на военните действия остават без промяна, като добави, че те са „унищожаването на управленския и военен потенциал на „Хамас“ в ивицата Газа и връщането на заложниците. Няма как да има прекратяване на огъня, което да остави заложниците в ивицата Газа и „Хамас“ на власт. Извън това нямаме коментар“, заключи той.

От друга страна Асошиейтед прес пояснява, че по твърдение на високопоставен египетски източник, ислямисткото движение е отхвърлило предложението на Израел за двумесечно спиране на огъня.

Шестима палестинци, които са били разселени, са били убити в Хан Юнис, когато едно от бежанските убежищата под егидата на ООН е попаднало под обстрел по време на сухопътната офанзива на израелската армия, предаде същевременно Ройтерс, като цитира Филип Лазарин, генерален комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци UNRWA, с негов пост в социалната мрежа “Екс”.

“Ужасени служители, пациенти и резселени хора сега са в капана на няколкото оставащи болници в Хан Юнис, докато боевете продължават”, посочва Лазарин, като добавя, че още много са били ранени при инцидента.

“Призовавам всички страни да вземат необходимите мерки, за да сведат до минимум щетите и да защитят цивилните, медицинските заведения и персонала и обектите под егидата на ООН в съответствие с международното законодателство“, добавя Лазарин.

Израелската армия не е отговорила засега на запитване на Ройтерс за коментар.

По време на продължилия вече почти четири месеца военен конфликт в ивицата Газа по-голямата част от населението на Анклава, наброяващо 2,3 млн. Души, е била разселена, като това е причинило хуманитарна криза.

От своя страна здравното министерство на “Хамас” обяви днес, че израелската армия е подложила на обстрел болница “Насер” в Хан Юнис в южната част на ивицата Газа, където има десетки жертви, предаде Франс прес.

Израелската армия не е отговорила засега на запитване за коментар на Франс прес по случая.

БТА