Пожар е избухнал вчера в голяма петролна рафинерия в руския пристанищен град на Черно море Туапсе. Аварийните екипи са се борили с часове с пламъците.

"Според службата за извънредни ситуации в окръг Туапсе на територията на петролната рафинерия в града се е разразил пожар", съобщиха от администрацията на Краснодарския край. 

Сергей Бойко, управителят на окръг Туапсе, написа в приложението Телеграм, че пожарът е бил ограничен в комплекса на рафинерията.

"Аз съм на мястото на пожара. Горя вакуумна инсталация на територията на петролната рафинерия. Според информацията до момента няма жертви и ранени. Моля, доверете се на официални източници на информация и не публикувайте видеозаписи от мястото на инцидента, за да избегнете неблагоприятни последици", предупреди Бойко.

Въпреки това в Телеграм различни медии публикуваха видеокадри и снимки от пламъците, обхванали част от рафинерията.

Управата на летището на Сочи, което е основно за региона и отстои на около сто километра югоизточно по черноморското крайбрежие, каза, че всички полети са анулирани.

Преди дни най-големият руски производител на втечнен природен газ "Новатек" обяви, че е бил принуден да преустанови някои дейности в огромния си терминал на Балтийско море поради пожар, причинен, както твърдят украински медии, от атака с дронове. Гигантският комплексът Уст-Луга, разположен във Финския залив, на около 170 км западно от Санкт Петербург, се използва за превоз на петролни и газови продукти до международните пазари. Според уебсайта на "Новатек" той преработва стабилен газов кондензат в лека и тежка нафта, реактивно гориво, мазут и газьол.

Дир.бг