Индия и Франция се споразумяха да работят заедно за установяване на съвместно производство на отбранително оборудване, включително хеликоптери и подводници за индийските въоръжени сили, както и производство за приятелски страни, се казва в изявление на индийското правителство, цитирано от Ройтерс.

Сделката бе сключена при посещението на френския президент Еманюел Макрон, който се срещна с премиера Нарендра Моди и присъства на държавен банкет, организиран от индийския президент Драупади Мурму, се пояснява в правителственото изявление.

В изявлението се казва още, че Макрон и Моди са се споразумели да разширят двустранните връзки в областта на производството на отбранително оборудване, на ядрената енергетика, на космическите изследвания и на употребата на изкуствен интелект в рамките на борбата с климатичните изменения, в здравеопазването и в селското стопанство.

Франция е най-големият доставчик на оръжия за Индия след Русия. Индия използва френски изтребители от четири десетилетия.

Еманюел Макрон и Нарендра Моди приветстваха създаването в Индия на центрове на френската компания "Сафран" (Safran) за поддръжка, ремонт и обслужване на авангардни авиационни двигатели, както и добавянето на такива услуги за двигателите на изтребителите "Рафал" (Rafale).

Двустранната среща на високо равнище по време на посещението на френския президент бе петата среща между Макрон и Моди от май миналата година. Макрон пристигна в Индия по покана на Моди, за да се включи в честванията по случай индийския Ден на републиката, на който се празнува влизането в сила на индийската конституция. Конституцията на Индия влиза в сила на 26 януари 1950 година.

Вчера Еманюел Макрон бе почетен гост на военния парад в Делхи по повод Деня на републиката, предаде Франс прес.

Макрон и Нарендра Моди бяха един до друг на почетната трибуна на парада, в който бяха преплетени церемонии, наследени от времената на британското управление, и символи на съвременна Индия.

Освен това Макрон премина с церемониална карета по големия булевард, който води към Вратата на Индия - голямата триумфална арка, която се намира в центъра на Делхи.

 БТА