Украйна би спечелила войната по-бързо, ако имаше разрешение да стреля с британски и други западни оръжия срещу цели дълбоко в Русия, заяви за Скай нюз командващият украинския флот.

Вицеадмирал Олексий Нейжпапа каза, че ходът на целия конфликт би бил много различен, ако на украинските сили е било позволено да използват западни боеприпаси без ограничения от самото начало, цитира думите му кореспондент на БНР.

Обединеното кралство, САЩ и други съюзници се съгласиха да започнат да предоставят на Украйна ракети с по-голям обсег едва миналата година.

Украинските сили са ги използвали, за да поразяват цели в окупираните от Русия части на Украйна, но не и дълбоко в руска територия заради опасения от ескалация.

В обширното интервю за Скай нюз Олексий Нейжпапа каза още, че неговият флот с удоволствие би поел управлението на два британски военни кораба, които, според съобщенията, Кралският флот може би ще трябва да извади от употреба по-рано поради недостиг на моряци на фона на кризата с набиране на персонал.

Въпреки ограничените военноморски ресурси, украинските въоръжени сили, подкрепяни от Обединеното кралство и други съюзници, провеждат операции в стил "Давид срещу Голиат" срещу много по-големия Черноморски флот на Русия във и около окупирания Крим, унищожавайки кораби, инфраструктура и дори извеждайки подводница извън строя, коментира Скай нюз.

Дир.бг