Сградите на Народното събрание и на Министерския съвет ще бъдат осветени в цветовете на украинското знаме по повод втората годишнина от началото на войната в Украйна, съобщиха от пресцентъра на парламента и от правителствената пресслужба. 

В 19:00 часа историческата сграда на Народното събрание ще бъде осветена с цветовете на украинския флаг. „С осветяването на историческата сграда на Народното събрание, българският парламент изразява за пореден път своята солидарност с Украйна и нейния народ, и засвидетелства подкрепата си за решително противопоставяне на руската агресия и отстояване на свободата, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, заяви председателят на парламента Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на институцията.

От 18:00 до 24:00 часа цветовете на украинския флаг ще осветят и Министерския съвет по повод втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна и десетата годишнина от анексирането на полуостров Крим. Инициативата е на министъра на отбраната Тодор Тагарев и е подкрепена от министър-председателя акад. Николай Денков, посочиха от правителствената информационна служба.

Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават своята героична битка, но и да покаже, че не са сами в нея. Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост на държавите и да се противопоставят на агресията на авторитарните режими срещу демократичните ценности. Осветяването на знакови сгради в цветовете на украинския флаг и поставянето на знамена на Украйна е и знак за единство с нашите партньори в Европейския съюз и със съюзниците на България в НАТО, заявиха от пресслужбата на правителството.

Украинското знаме ще се вее и на сградата на Столичната община, редом до знамената на България и на Европейския съюз, стана ясно след среща на кмета Васил Терзиев с украинския посланик Олеся Илашчук вчера. 

БТА