При драконовски мерки за сигурност и щателна проверка от НСО на няколко нива, започна националната конференция на ДПС, единайсета поред. Двамата предложени за съпредседатели на движението - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, бяха посрещнати от делегатите в залата на Експо центъра с възгласи "ДПС".

За миг Лютфи предизвика оживление в залата, след като в приветствието си се обърна към почетния председател на движението Ахмед Доган. Делегати и журналисти започнаха да се оглеждат къде е той, но от пресцентъра отрекоха да присъства в залата. 

Пеевски и Карадайъ седнаха един до друг на първия ред, а до избор на ново ръководство се стигна именно поради подадената оставка от досегашния председател.

Доайенът на ДПС Юнал Лютфи откри форума, като изведе пред скоби приноса на Пеевски за партията в речта си, посветена на анализ на политическата обстановка.

"Тук се открои по естествен път фигурата на Делян Пеевски, председател на ПГ, който именно по пътя на компромиса и диалога, успя да обедини участниците в тъй наречената сглобка около идеята за постигане на съгласие около основните национални приоритети", каза Лютфи, а речта му беше прекъсната от аплодисменти. 

"Завръщането на ДПС при своите избиратели, защото те са били, те са и ще бъдат фундаментът на Движението за права и свободи", подчерта една от основните цели дългогодишният депутат и член на ръководството на партията. "Има структури, които със своята пасивна дейност водят до слаби резултати", изтъкна той и добави очаквания от новото ръководство да се справи с тези местни организации, които са "капсулирани".

Гости на форума са политици от от европейското либерално семейство, в което членува ДПС, както и посланиците на Турция, Азербайджан, Мароко, Алжир, ОАЕ и представители на други дипломатически мисии. Тук е и главният мюфтия Мустафа Хаджи. ГЕРБ изпрати за свои представители Даниел Митов и Теменужка Петкова, тук е и Драгомир Стойнев от БСП. Гост е президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Дир.бг