Полицията задържа мъжа, отправял заплахи срещу магистрати, политици, кметове, полицаи и бизнесмени, съобщиха от МВР. Преди няколко дни районната прокуратура в София обяви, че разследва закани с убийство срещу магистрати. Подателят подписвал повечето заплашителни имейли като "Червения пират".

Разследването е започнало след получени на електронната поща на Софийската районна прокуратура съобщения, съдържащи закани с убийство срещу съдии и следовател, както и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности. В съобщенията, получени в прокуратурата, са посочени конкретни имена на хора, срещу които са заплахите, припомня БТА.

От държавното обвинение и полицията съобщиха за него, че води скитнически начин на живот в София и е високоинтелигентен. Самият извършител в част от мейлите твърди, че е завършил с отличие елитна сливенска гимназия. Използвал e мобилен телефон и безплатен интернет на обществени сгради, за да изпраща съобщения от различни електронни адреси.

Арестът е извършен в 20:30 ч. от служители на ГД "Национална полиция", заявиха официално от МВР.

Заплахите, отправяни от Червения пират, са от август 2023 г., като те касаят над 10 лица - представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева по-рано днес.

Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания. 

Повече информация се очаква на брифинг в петък.

Дир.бг