Отчитаме значителен ръст на връщания на нелегални мигранти към страните на произход. Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Народното събрание в рамките на времето за парламентарен контрол.

Шестима български граждани по произход, които са осъдени в Германия, с влезли в сила присъди, и вече изтърпяни, са депортирани, каза Стоянов. Той уточни, че става дума за родени у нас хора, които носят български имена. Те вече се водят активен криминален контингент и ако се занимават с престъпления, ние ще се намесим, посочи Стоянов.

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че България ясно е заявила по време на преговорите, че ще спазва своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение. По думите на Калин Стоянов България е част от Дъблинското споразумение преди да стане част от Шенген.

Други 18 сирийски граждани, върнати у нас, не са осъждани. Те са върнати в рамките на процес по реадмисия. Тези хора имат получен хуманитарен статут, каза още Стоянов.

БТА