Танцьорите от шуменските детски танцови ансамбли „Пъргавелче“ и „Веселяче“ представиха Шумен и България на два фестивала в Турция.

„Пъргавелчетата“ имаха възможност да танцуват на една сцена с деца от 39 държави на един от най-мащабните фестивали в Турция, в град Мерсин, организиран по повод Деня на детето - Uluslararası Mersin Çocuk Festivali. Сред участниците бяха танцьори от Грузия, Казахстан, Киргизстан, Германия, Иран, Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Румъния, Украйна, Молдова, Литва, Латвия и други. Шуменчетата бяха там по покана на Министерството на културата и туризма в Турция и кмета на град Мерсин Вахап Сечер, като бяха единствените българи на този фестивал. Част от престоят им там беше финансирана от правителството на Турция и дофинансиран от родителите на шуменските танцьори.

„Децата се представиха прекрасно. Бяхме посрещнати наистина като специални гости. Благодаря на домакините от сърце“, каза Роза Чанова, художествен ръководител на ДТА „Пъргавелче“.

По същото време ДТА „Веселяче“ взе участие в XXI Международен детски музикален и танцов фестивал „ТРОЯ ФЕСТ“ в гр. Чанаккале, Турция, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.  Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на гр. Чанаккале и се организира отново по повод празника на детето в Турция. Ръководителят на ДТА „Веселяче“ Боряна Колева са имали официална среща с кмета на града.

43 танцьори на възраст 7 – 11 години представиха достойно българския фолклор с две различни програми в рамките на фестивалните дни.

ШУМ.БГ