Кристиан Василев спечели олимпийска квота за Игрите в Париж това лято, след като завърши втори във финал А на скиф на квалификационната надпревара, която се провежда паралелно с Европейското първенство по гребане в Сегед (Унгария).

Първите трима в крайното подреждане печелят квоти за Олимпиадата в Париж.

Василев финишира на 2.11 секунди изоставане от победителя на 2000-метровата дистанция - състезаващия се за Сърбия руснак Николай Пименов, който спечели със 7:33.32 минути.

"Дойдох подготвен и единствената ми мисъл беше да спечеля. Знаех, че най-силният ми конкурент ще бъде Николай Пименов, но основната цел беше да съм в първите трима и да се класирам за Игрите в Париж. Физически беше трудно заради условията, насрещния вятър, но всичко е психика", коментира Кристиан Василев пред сайта на международната федерация по гребане, цитиран от БТА.

Кристиан Василев донесе втора квота за българското гребане за Олимпиадата след Десислава Ангелова, която по-късно днес гребе във финала на скиф (жени).

Емил Нейков финишира трети във финал Б на скиф на Европейското първенство, като в надпреварата отстъпи на румънеца Михай Чирута и ирландеца Пол О'Донован.

Дир.бг