9 километра улици в Шумен ще бъдат разкопани по новия ВиК проект, който ще се изпълнява в следващите 3 години. В него не са заложени средства за възстановяване на настилката и пари за асфалт ще се търсят допълнително. Това стана ясно на пресконференция днес в сградата на общината, на която присъстваха кметът Красимир Костов, заместникът му Иван Йонков и консултантът по ВиК Светлозар Дамянов.
Припомняме, че европроектът "Интеграция на водния цикъл за гр. Шумен – ІІ етап" на стойност 75,712 млн.лв /от които 3,286 млн.лв собствено съфинансиране/, бе одобрен от МОСВ и преди дни кметът подписа договора за него. Той включва 3 части - изграждане на биологично стъпало на пречиствателната станция за отпадни води, колектор с напорна помпена станция в „Дивдядово”, както и подмяна на ВиК мрежата в крайните квартали на града.
Работим по условията за процедурите, надяваме се търговете да минат сега в есенно-зимния сезон и напролет да започнем същинската работа”, каза Костов. Той бе категоричен, че проектът не обхваща асфалтираните с парите от заема улици и те няма да се разкопават. Иван Йонков поясни, че ще бъдат подменени ВиК тръби по много шуменски улици, като общата им дължина е 9 км. „За съжаление в проекта няма пари за асфалтиране на улици. Въпреки че ние настоявахме да се включат такива средства, тази програма не финансира асфалт. Фирмите ще са длъжни да възстановят настилката, ако се получат пропадания в малки участъци, но не и целите улици”, заяви Йонков. „Ще го мислим”, добави и кметът. Според тях за пари за асфалтиране може да се кандидатства при отварянето на следващия програмен период.
Двамата не конкретизираха кои улици ще бъдат разкопани по т.нар. „ИСПА 2”, но обещаха, че цялата документация ще бъде качена на сайта на общината.
ШУМ.БГ