Комплект от 11 медни накрайника за писалка откриха археолози до Патриаршеската базилика в дворцовия комплекс на ИАР „Велики Преслав”. Пособията са използвани от книжовници от школата на Цар Симеон и с тях през Х-ти век книгите са били оформяни графически.
„Това е може би не писалката, а рапидографа на Симеон, без никаква шега. Такова нещо не е откривано въобще, не само в България, а и в света”, каза пред журналисти днес при представянето на находката проф. Николай Овчаров. Предметите са намерени преди дни от екипа на археолога от търговищкия музей Ангел Конаклиев.  
Според Овчаров накрайниците са били поставяни върху дървена основа. Всеки от тях е с различен диаметър на отвора, за да се рисуват по-тънки или по-дебели линии. „Датирането е твърдо – 10-ти век, времето на Цар Симеон, времето на голямата книжовност и на правенето на преславските книги. Разбира се, това едва ли е на принадлежало на Симеон, но със сигурност на хора от неговата школа”, каза проф. Овчаров. Той добави, че със сигурност в района е имало скрипторий /помещение за писане или преписване на книги/, но точното му място още не е открито.
Археолозите се похвалиха и с още едно голяма находка, въпреки че не уникална. На метри от откритите медни накрайници е намерен зидан каменен гроб с добре запазен скелет. Там през 13 век е бил погребан епископ. „Безспорно е, че човекът е бил най-висш духовник по положението на тялото, положено не в хоризонтално положение, а в полу-седнало. Така са погребвали епископите”, каза проф. Овчаров. Скелетът предстои да се вземе от мястото, за да се даде за антропологичен анализ. Той вероятно ще покаже и от какво е починал епископът. По добрите зъби се смята, че духовникът е умрял на възраст 35-40 години.
ШУМ.БГ