Шуменските цигански сватби може скоро да спрат да тормозят жителите на Шумен. Това ще стане, ако днешното решение на Правна комисия за забрана за ползване на озвучителна техника при организиране на лични и семейни тържества бъде одобрено от Общинския съвет.
 

Предложението сватбарите да не могат да ползват усилватели и тонколони направи началникът на шуменското Районно полицейско управление Румен Симеонов. След кратък, но бурен дебат то бе подкрепено от 3 от 5-те члена на Правна комисия. На него се противопоставиха и гласуваха „Въздържал се” Генчо Гатев и Валентин Александров от БСП. „В момента импровизираме”, каза Гатев. 
Преди това бе обсъдена и цялостната забрана за тържества на открито, но срещу такава забраната скочиха директрът на дирекция „Инспекторат” в общината Свилена Иванова и секретарят на кметството Жечко Жечев. Според Жечев проблем със силната музика реално няма, тъй като общината вече издава разрешения за ползване на усилватели рядко и само до 2 часа на сватба.
Бе обсъден и вариантът на общинските инспектори да се купи устройство за мерене на децибелите, но стана ясно, че ползването му би било безсмислено, тъй като показанията му не биха имали тежест в съда.


За да влязат в сила промените трябва да се запишат и в Наредба 1 /за обществния ред/ и да се гласуват от местния парламент. 


ШУМ.БГ