Продажбата на „Топлофикация-Шумен” ЕАД поставя под риск газовите доставки на хиляди битови потребители в града, както и на фирми, тъй като в активите на продаваното дружество е главният газопровод на Шумен. От тръбата получава гориво единственото лицензирано газоразпределително дружество „Черноморска технологична компания” АД /ЧТК/, което има 808 битови и 162 стопански и обществено–административни клиенти в града. Сред абонатите на фирмата са почти всички училища и градини, дори и сградата на кмеството.   
В предложения от Общинската администрация и приет от Общинския съвет днес приватизационен договор обаче пред купувача няма заложени условия, свързани с тръбата. Той, ако пожелае, би могъл да откаже достъп до нея.
За това сигнализира в писмо изпълнителният директор на ЧТК Масимо Бонато, адресирано до председателя на Общинския съвет Георги Колев, и с което ШУМ.БГ разполага. От фирмата смятат, че тръбата с дължина 6 километра е трябвало да бъде извадена от сделката за ТЕЦ-а, за да се гарантират доставките на останалите абонати. „Съгласно императивната норма на параграф 4, ал. 11 от Закона за енергетиката, при приватизацията на обекти, на чиято територия има изградени енергийни обекти, които обслужват повече от един потребител, то те не се включват в предмета на сделката”, се казва в писмото на Бонато. Според него използването на чуждо съоръжение за снабдяването с газ на целия град поставя ЧТК в неизгодна и зависима от трето лице позиция. „В определени моменти ЧТК АД може да се окаже в принудителна невъзможност да осъществява енергийните доставки за град Шумен, поради ограничаване или прекъсване на доставките на природен газ през газопровода”, сигнализира Масимо Бонато.
„Ние твърдо считаме, че законът трябва да бъде спазен и категорично не сме съгласни с днешното решение. Ще се възползваме от всички средства, които законът ни дава, и ще обсъждаме с юристите си неговото обжалване. Не би следвало да се поставят в риск гражданите на Шумен”, каза за ШУМ.БГ Венета Райкова, мениджър Маркетинг и продажби в ЧТК. Тя сподели, че е притеснена и от факта, че писмото на фирмата въобще не е било обсъдено днес от Общинския съвет. Райкова обясни, че фирмата многократно е отправяла искания за закупуване на целия газопровод или на идеални части от него, но това не се случило.
Днешното решение за приватизация на „Топлофикация-Шумен” ЕАД бе одобрено от местния парламент с 26 гласа „За”, 10 „Въздържал се” и нито един „Против”.
ШУМ.БГ