До десетина дни теренът на археологическите разкопки ще бъде освободен, за да започне строителството на пътния участък. Това обеща ръководителят на шуменския археологически екип Станимир Стойчев пред министър-председателя Бойко Борисов, който днес инспектира изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка Шумен-Белокопитово заедно с министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов. Припомняме, че строителството й се забави, заради открити по време на работа некропол, жилищни структури, пещи и производствени съоръжения.
Ако не бяхте вие, обърна се Борисов към археолозите, днес щяхме да открием магистралата.
„Вече сме превели 70% аванс от новия милион, отпуснат за разкопките, и заедно с останалите 470 хиляди лева, дадени по-рано смятам, че трябва да се справите, общо 1 360 млн. лв. сме дали“, заяви Павлова.
Според изпълнителя на строителните работи инж. Димчо Димов, до 20 май магистралата ще бъде готова на износващ пласт до силистренския път. „До месец ще асфалтираме 700 метра от трасето и ще съединим пътното кръстовище, а тук до месец и половина ще започнем да слагаме трошено-каменната настилка“, каза Димов. Той увери премиера, че в меките зимни дни също е възможно да се работи по изкопно-насипните дейности на трасето.
„Искам догодина през май да вържем пътя Русе-Шумен и тази част на магистралата“, категоричен беше Борисов.
Веднага след това той се срещна и с екипа, който работи по изграждането на трилентов път Русе – Шумен. За изпълнението на ремонтните дейности до края на 2012 г. са отделени 10 млн. лв., които са около 18% от очакваната стойност на ремонта. „В следващия бюджет сме заложили пари, знаете, че този път се ползва от огромно количество румънски туристи и трябва да можем да ги заведем до морето, така че действайте“, даде наставления премиерът.
ШУМ.БГ