Здравният министър Десислава Атанасова насрочи за 31-ви октомври общо събрание на шуменската Специализрана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания /СБАЛПФЗ/ с основна точка - закриване на лечебното заведение. Мотивите на министъра са, че „дружеството не може да покрива разходите за своята издръжка”.

В писмо до кметската администрация и до Общинския съвет Атанасова пише, че за лошото финансово състояние на болницата е информирана от управителя й д-р Иванка Матеева, която обаче не предложила адекватни решения за преодоляването му. Затова министърката предлага тя да бъде освободена от поста, а след това да се назначи и ликвидатор.

Решението за затваряне на болницата обаче едва ли ще бъде взето, тъй като тя е с 99,5% държавно и 0,5% общинско участие и, съгласно дружествения договор, решение за ликвидация може да се вземе само със съгласието на всички собственици, независимо от дяловете им.

На заседание на Консултативния съвет към Общинския съвет днес стана ясно, че основните политически сили в него са против закриването. Такова е становището и на администрацията, като в свое писмо до Съвета кметът Красимир Костов казва, че общината води дело за дяловото си участие, като твърди, че общината притежава 49%. „Решението за прекратяване на дружеството може да се обсъжда едва след като съдът се произнесе по иска на община Шумен”, казва Костов.
На предстоящата сесия на 30-ти октомври общинските съветници трябва да упълномощят как да гласува представителя на общината в ОС на дружеството д-р Стоян Тодоров.
ШУМ.БГ