Зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева посрещна днес в кабинета си руски гости и поп-легендата Бисер Киров, който ще изнесе довечера концерт в Шумен, съобщиха от общинския пресцентър. Заедно с Киров са били народният артист на Руската федерация Бедрос Киркоров, основните спонсори на концерта Геворг Кесоян и Методи Маджаров и вицепрезидентът на Съюза на арменците в Русия Герман Ананянц.
Зам.-кметът разговаря по актуални теми с руските гости, като един от основните акценти бе необходимостта от повторен превод на оригинала на писмото на арменския пътешественик Минас Пъжешкян, което свидетелства, че първото гражданско честване на Кирил и Методий е в Шумен през 1813 г., По повод предстоящата 200-годишнина от честването, Тонева заяви пред гостите, че община Шумен разполага с превод на писмото, но търси съдействие от арменската общност за повторен превод на оригинала на староарменския документ.
Реализацията на младите хора и миграцията им от страната, възможностите за обмен на студенти, развитието на туризма в региона и превръщането на Шумен в привлекателна дестинация бяха сред дискутираните теми по време на разговора. Пред руските гости и поп-легендата Живка Тонева изрази надеждата си те да подкрепят кандидатурата на Шумен за европейска столица на културата през 2019 г. В края на срещата Тонева връчи на Геворг Кесоян свидетелство за дарение за изграждането на паметника на генерал Мадатов, издигнат в Шумен, уточняват от пресцентъра.
ШУМ.БГ