Таксата, която община Шумен събира от родителите на деца между 5 и 6 години в подготвителните групи на градините, е незаконна и трябва да се отмени. Това заяви на пресконференция днес общественият посредник Иван Капралов.
Вчера той е изпратил становището си до председателя на Общинския съвет Георги Колев с искане да инициира промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Припомняме, че по предложение на кмета Красимир Костов, на сесия през юни Общинският съвет прие такса от 15 лева на месец за ползване на целодневни подготвителни групи, въпреки че срещу подобна такса има и решения на редица административни съдилища в страната.

При проверката си омбудсманът взел становища от Регионалния инспекторат по образование, общинската администрация, направил справка и с действащите закони и наредби.
„Стана очевидно, че имаме много сериозно противоречие със закона”, каза Капралов, като обясни, че в Закона за народната просвета се казва, че предучилищната подготовка е задължителна, но, че тя „се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението”.От кметската администрация отговорили, че чрез таксата се цели да се допълни недостига на средства за хранене. Единният годишен разходен стандарт, осигуряван от държавния бюджет за всяко дете, е 1652 лв, а по разчети на общината издръжката на дете излизала 2605 лв. Парите стигали за 112 присъствени дни, а учебната годината има 174 дни. Според общината въвеждането на таксата е „мярка за облекчаване на финансовия натиск към общинския бюджет”.

„Мога да се съглася, че вероятно трябва да се увеличи единния разходен стандарт за издръжка на дете, но не мога да се съглася, че тези пари трябва да се събират от родителите и настойниците”, каза Капралов. Той няма информация каква сума е успяла да събере досега общината от родителите, но обясни, че когато Общинският съвет отменя решението си, трябва да каже и какво да се прави с взетите вече пари.
ШУМ.БГ