Министър-председателят Бойко Борисов присъства днес на Националното честване на Деня на металурга в шуменската фирма „Алкомет“ и откри нови производствени мощности във валцовия цех на дружеството. Заедно с него бяха и министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, на социалната политика Тотю Младенов, на земеделието и храните Мирослав Найденов. На тържественото откриване бяха също Негово Превъзходителство посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз, областният управител на Шумен Димитър Александров, кметът на града Красимир Костов, народните представители Ивайло Тошев, Ралица Тодорова, Юнал Лютфи, Четин Казак, както и Касим Дал, синдикални лидери, представители на големи фирми от металургичния бранш в страната и над 150 официални лица.

„Честит празник и безаварийна работа. Радвам се, че когато се създава същинската икономика, когато се откриват нови работни места, когато се произвежда, когато се изнася – това са инвестиции, които са  много полезни за държавата. При средна работна заплата 1000 лв. сега се надяваме, че с новите инвестиции тя ще се увеличи", каза министър-председателят Борисов при откриването на новите мощности, след което натисна бутона за старт на поточната линия за студено валцоване.  

„За тази компания цифрите говорят сами по себе си – от 1999 година е увеличила своето производство 20 пъти досега, като се е превърнала в най-големия доставчик на европейския пазар на потребителско фолио, с пазарен дял от 20 %, повече от 65 млн. евро инвестиции за тези 13 години и в момента има повече конкурентни предимства, от която и да е компания“, каза и министър Делян Добрев. Той добави, че с пълно право министерството е дало на фирмата "клас А" инвеститор, което е спомогнало за по-бързото извършване на тази инвестиция. „А преди няколко месеца фирмата получи подкрепа по ОП „Конкурентоспособност“ за допълнително развитие на производствената дейност, съкращаване на разходите и всъщност проектът, който ще финансираме ще съкрати с 30% енергийните ресурси, които използва предприятието“, уточни още Добрев.

„Правенето на бизнес в България не е трудно, данъчната политика е много добра, климатът е добър. До ден днешен от страна на областната управа, общината или от министерствата затруднения не сме срещали. Също така и работниците ни са великолепни. Гледам положително на света и смятам, че ще успеем. Ние сме щастливи и горди с това ново начало за нас“, сподели пред присъстващите председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже. Той уточни, че благодарение на новата инвестиция производственият капацитет се увеличава от 55 хил. тона на 65 хил., а оборотът от 140 млн. евро ще се увеличи на 240 млн. евро. „Работим в България от 12 години и благодарим за благоприятния климат, който е създаден тук. Благодарим за подкрепата, която винаги сме имали от българските държавници“, каза Фикрет Индже.

Негово Превъзходителство посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз поздрави всички служители, работници и гости. „За нас е голяма чест,  че откриването се осъществява с присъствието на премиера. Смятам, че откриването на тази нова поточна линия ще е от полза за жителите на Шумен. Поздравявам управлението на фирмата за тази инвестиция, както и за социалната им политика да помагат на общината, на болницата, на университета, на развитието на културата“, каза гостът.

Открититата днес линия за студено валцоване е част от инвестицията на стойност 15 млн.евро, заради която шуменската фирма получи сертификат за инвеститор „Клас А“.

ШУМ.БГ