26-те села в Шуменско може да останат откъснати от света при тежка зима, тъй като общината няма сключен договор за почистване на четвъртокласната пътна мрежа. Процедурата по новата обществена поръчка за 150 хил.лв е в ход, но до момента никоя фирма не е подала оферта, тъй като не е ясно дали ще си получи парите. Това стана ясно на заседание на общинския щаб по бедствия, който заседава днес.

На срещата присъстваха всички кметове на села, като повечето признаха, че нямат сключени договори за почистване и на вътрешните улици. "Само на едно село договорът е при мен, мисля, че на Радко Димитриево, но нямам притеснения. Знам, че всеки кмет е достатъчно отговорен и ще си осигури машина, с договор или без договор”, каза зам.-кметът по строителство и екология Иван Йонков. Относно изборът на фирма, която да чисти пътищата до селата, той обясни, че заявките за поддържане на 150-те километра четвъртокласна пътна мрежа се приемат до 20-ти ноември и вероятно няколко дни след тази дата ще има избрана фирма, въпреки че до момента няма кандидати.

Миналата зима общинската пътна мрежа бе чистена от „Пътища” и „Барс”. За първи път от години насам нямаше техни представители на заседанието на щаба.

„Всички работим за пари в крайна сметка, хората ми не са вземали заплати от много месеци. Въпросът не е технически – техника имаме, той е финансов. Имаме много пари да вземаме от общината, не ни е платено по миналогодишния договор”, каза пред ШУМ.БГ управителят на „Барс” АД Данко Добрев и обясни, че в момента се правят разчети дали да се кандидатства за нов договор. Според него не е нормално Добрич да има бюджет за чистене на сняг в размер на 400 хил.лв, а в Шумен сумата да не е актуализирана от 10 години. Колегата му от „Пътища” АД Георги Григоров бе по-лаконичен, като каза, че има време до 20-ти ноември и „по принцип” би трябвало да подаде документи за конкурса. 

На заседанието на щаба по бедствия стана ясно, че училищата, градините, социалните заведения, полицията и пожарната имат готовност за реакция при тежки зимни условия. „Титан БКС” и ОП „Паркинги и гаражи” заявиха, че ще се справят с чистенето на улиците в град Шумен.

Лиляна Велева от местната Хидро-метеорологична обсерватория прогнозира, че след 15-ти ноември се очаква по-сериозно захлаждане с минусови температури и сняг.  
ШУМ.БГ