Общинските съветници от БСП, ДПС и Веселин Панайотов от Атака гласуваха за вдигане на данъците в Шумен. Парламентарната група на ГЕРБ напусна сесийна зала в знак на протест.

С приетото днес решение от 1-ви януари 2013-та ще се плаща по-висок налог за всички моторни превозни средства, както и при придобиване на имущество. Скокът при МПС-тата е между 6 и 50%.

Собствениците на автомобили с мощност на двигателя до 37 kW ще плащат 45 стотинки за киловат, вместо досегашните 34 ст /32% повече/. Данъкът на колите от 37 до 55 kW ще скочи с 25%, на тези с мощност от 55 до 74 kW с 8%, а от 74 до 110 kW – с 10%. Най-мощните коли над 110 kW ще бъдат облагани с 6% повече. За мотопедите и мотоциклетите с обем на двигателя до 125 куб.см ще се плаща с 50% повече, всички останали по-големи мотори ще имат данъчен ръст от 20%. С 16,7% повече ще плащат собствениците на малки и големи автобуси, а тези на камиони - от 10 до 20% повече, в зависимост от товароносимостта.

Темата предизвика изключително остър дебат в сесийна зала. 

От трибуната на Съвета кметът Красимир Костов мотивира исканото от него увеличение на данъците с необходимостта от средства за реализирането на 7 задачи. Първата и най-важна е намирането на 3,4 млн.лв за плащане на две вноски по тегления 15-милионен облигационен заем. Щели да са необходими и между 300 и 500 хил.лв за лихви по бъдещ заем, който щял да се тегли от фонд ФЛАГ. Други 200-300 хил.лв били нужни за асфалтиране на улици, невключени в проекта за рехабилитация на мрежата, 200-250 хил.лв пък за улица „Студентска”, под която открили подпочвени води. Дупката пред хотел „Мадара” щяла да глътне около 100-150 хил.лв, трябвала сума и за зимно поддържане. „Тези 7 проблема са в основата на разчета, това са предизвикателствата пред нас”, каза Костов.  

"Господин Костов се кълна пред нас, когато трябваше да гласуваме заема през 2010-та, че няма да се вдигат данъците. Ако кметът беше достоен човек, трябваше да стане и да каже: „Аз излъгах”. Да се извини на гражданите на Шумен. Той не го направи и ние не може да участваме в неговия цирк”, каза председателят на групата съветници на ГЕРБ проф. Добрин Добрев. Той веднага бе контриран от съветника от БСП Николай Калев: „Не вярвам, че кметът е излъгал умишлено. Обстоятелствата са форсмажорни и трябва да се действа отговорно”.

„Нямам нищо пред вас, от което морално да се кося”, каза Красимир Костов.

При гласуването в залата останаха 23-ма съветници. Независимата Даниела Русева и Стоян Весков от „Атака” бяха против.  

ШУМ.БГ