Общото събрание на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания /СБАЛПФЗ/ се провали, заради неявяване на представител на държавата, която е мажоритарен собственик на дружеството. Така управителят й д-р Иванка Матеева не получи исканото от нея освобождаване от поста.

Въпреки това от утре здравното заведение няма договор със здравната каса и спира да функционира. От понеделник целият персонал от 20 души е в отпуск. „След това ще бъдат освободени, като вече са им връчени предизвестия”, каза Матеева.

Също утре от отделението ще излязат и останалите 6 пациенти с туберкулоза и ще бъдат преместени в новото пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ-Шумен. Днес ще бъдат изписани последните двама пневмологично болни. Бронхити и пневмонии от утре ще се лекуват във Вътрешно отделение на Многопрофилната болница. 

„Поели сме съответния ангажимент пред съдружниците за дълготрайните материални активи на дружеството, като ще има СОТ и видеонаблюдение. Отоплително–охладителната система е подсигурена и водата е източена. При падане на температурата, ще бъде източена и водопроводната система. Разменихме служебни писма с фирма Сименс за рентгена”, обясни д-р Матеева и добави, че тя като управител е направила всичко възможно да не бъде прекратен договора със Здравната каса. „Виновни в ситуацията, която се разиграва от 10 месеца, да търсим виновни... Станалото – станало, трябва да гледаме позитивно и градивно напред”, каза управителката.

В новото белодробно отделение на МБАЛ започват работа трима лекари, пет медицински сестри и двама санитари - всички от СБАЛПФЗ. С тях там отива и самата д-р Матеева, въпреки че остава на граждански договор и в неработещата болница.
ШУМ.БГ