Неработещата от 1-ви декември белодробна болница ще премине към МБАЛ, като преди това част от апаратурата й ще бъде продадена, за да се покрият натрупаните задължения. Това са договорили днес на среща със здравния министър Десислава Атанасова, кмета на Шумен Красимир Костов, областния управител Димитър Александров и общински съветници от БСП и ГЕРБ.

Министър Атанасова категорично е отказала в сградата на белодробната болница да се разкрие пневмофтизиатрично отделение, което бе гласувано от Общинския съвет като условие, за да се даде съгласие за вливане на дружеството на белодробната болница в МБАЛ.

„Не съм удовлетворен от срещата, искахме да търсим път да продължи да функционира лечебното заведение, да си остане там отделението, да има и други дейности. Аз не искам да се бъркам в чужда сметка, но министерството, след като промени капиталовата структура, можеше да поеме изплащането на натрупаните задължения“, каза за ШУМ.БГ след срещата кметът Красимир Костов.

Той изрази разочарованието си за съдбата на модерната болница. „Жалко, че тя завършва по този начин, ние ще продължим да обсъждаме, но в крайна сметка се върви към ликвидация. За съжаление общинските лечебни заведения са подложени на геноцид на база прословутата Наредба за финансиране на лечебните заведения“, допълни кметът Костов.

 "Решението е добро, защото се прекратяват всички спекулации, че някой щял да я купува или приватизира”, каза областният управител Димитър Александров.

Какво ще прави „МБАЛ-Шумен” АД със сградата и останалата в нея апаратура не е ясно. По непотвърдена информация се обмисля разкриване на отделение по палиативни грижи или хоспис. 

На срещата в здравното министерство днес присъстваха, освен областният управител и кмета, директорът на МБАЛ д-р Юлия Димитрова, шуменските лидери на ГЕРБ и БСП Добрин Добрев и Иван Иванов, както и адвокатът на белодробната болница Светлозар Петков.

ШУМ.БГ