Здравейте читатели на „Шумна поща”,

Сигурно всички от вас са чели или чували за приказката на Андерсен - „Новите дрехи на царя”, в която се разказва за един глупав цар дето много обичал да носи нови дрехи и понеже бил глупав се оставил да го излъжат двама мними шивачи. Измамниците се препоръчали за тъкачи и обявили, че могат да шият такива платове, които имали свойството да бъдат невидими за ония хора, които не са достойни за заеманата от тях длъжност или пък са прекалено глупави. Когато царят си поръчал да му ушият дрехи от новите платове се страхувал какъв ще е резултатът и преди сам да се увери лично първо изпратил двама от най-верните си и честни министри да проверят как се шият костюмите. Понеже вече всички в града знаели какво е свойството на новия плат, макар, че министрите на царя всъщност нищо не виждали, нямало как да допуснат съгражданите им или царят да ги сметнат за глупави или пък за недостойни за заеманата от тях длъжност се направили, че много харесват платовете и костюмите и започнали да се надпреварват да ги хвалят и дрехите и шивачите!

Разказвам ви всичко това, за да направя един паралел с нашият цар и велик кмет и неговите любими царедворци и придворни и заедно да се опитаме да разберем те аджеба глупави ли са или не са подходящи за заеманата от тях длъжност?! В лицето пък на мнимите шивачи ще сложа общинската ни фирма прекрасната „Титан БКС”. Не искам да кажа, че фирмата никак не си върши работата или , че всичко, което прави е лъжа. Само ще дам един пример.

Аз работя във фирма, дейността на която изисква почти денонощен обход на различни точки и обекти в града. През изминалата нощ бях на смяна и поради лошото време, мога да кажа, че почти нямаше кътче, което да е останало непосетено. Това, което за пореден път ми направи много лошо впечатление беше фактът колко много снегопочистваща техника беше съсредоточена главно на булевард „Славянски” и как цяла нощ лустросваше участъка от „Руски паметник” до царския палат. Не че и в други части на града не се забелязваха чат-пат колите на „Титан БКС”, но само като си помисля колко нафта изхабиха да не остане нито една снежинка пред двореца?!.... Така е всеки път и през останалото време на годината – сутрин на по една кашпа пред общината се трудят по пет служителки на чистотата, а в кварталните градинки дори един път в месеца няма да видите някоя от тях. Така беше и когато се почистваха листата през есента. Така беше и когато се положи новият асфалт – на участъкът пред общината беше тройно по-дебел и много по-качествен, макар, че там дори нямаше нужда от преасфалтиране.
Питам се дали и царят (разбирайте кмета) и неговите царедворци са толкова глупави или са неподходящи за заеманите от тях длъжности?! Или пък всички те са слепи и не виждат това и куп други неща?! Всички ли придворни живеят само на центъра? Никога ли не им прави впечатление какво става там по техните улици, където живеят техните семейства,  и по улиците на всички данъкоплатци, които са много повече на брой и с паричките на които се пълни общинската хазна?! Никога ли не се замислят, че градът не е само центърът пред общината?!

Питам се и кога ще се появи онова хлапе от приказката, което да извика „Хей, царят е гол!” и най-сетне целият народ да извика „Да, да, царят е съвсем гол!!!!”

rosi7774@abv.bg

Росица Стоймерова