Шумът в медиите е голям, едва ли не - разцепление в СДС. Няма такова нещо, няма отлив, до момента имаме само 59 човека, които са напуснали, каза на пресконференция днес в Шумен лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Според него редовните членове на партията, тези, които плащат членски внос, са 15 хиляди и броят им расте. „Най-радостното е, че при нас идват хора, които не са пълнеж, а са качествени“, каза той.


Кабаиванов основно коментира компроматите, които излязоха срещу кандидата на партията за член на Конституционния съд Галя Гугушева и доведоха до оттегляне на номинацията й.Според синия лидер всичко от последните дни показва, че трябва да има промени в механизма за номинации – да има публично обсъждане, и вече когато се стигне до обсъждане в Правна комисия и в Парламента, нещата да са ясни. „Сега какво се получаваше - в момента, в който кандидатурата стане ясна, след няколко дена се появяват два-три сигнала, които, след като бъдат проверени, се оказваше, че почти нищо в тях не е истина, обаче човекът вече е омаскарен. Ако не се променят нещата, трудно би се намерил кандидат, който да се изправи пред хората“, заяви лидерът. Конкретни предложения за промяна на механизма СДС ще направи след съвет на националното ръководство следващата седмица. За Гугушева той каза още, че досега тя е била многократно проверявана и, ако е имало нещо нередно, то досега щяло да е излязло на бял свят.


Пред журналисти Кабаиванов заяви твърдо, че в момента се водят разговори с евентуални партньори за след изборите, но в предизборни коалиции партията категорично няма да влиза. 


„23 години след създаването на СДС ние казваме, че българската политическа система се нуждае от очистване. През тези години се нагледахме на договорки зад гърба на българските граждани, които след това излизаха на бял свят и обeсняваха много от нещата. Оказа се например, че министър-председателят от правителството на ОДС, в което СДС бе основна движеща сила, е имал срещи и договорки с висши функционери на БСП , говоря за Иван Костов. Оказа се, че много от нещата, които се случиха през тези 23 години, не са били плод на принципни споразумения, а на политическо задкулисие. Итъй като в СДС няма хора, които са свързани с приватизацията, говоря за приватизацията, която донесе негативи, защото има и положителни примери, няма кредитни милионери, няма хора, свързани с бившите служби, не сме зависими от външно финансиране, не може някой да ни вмени какво да казваме или какво да правим“, каза още председателят на синята партия.
 

Заедно с него в Шумен бе заместникът му Румен Христов и главният секретар на СДС Константин Арабаджиев. Тази вечер те ще разговарят с местното ръководство на партията.

ШУМ.БГ