Юбилейна сесия „Тюркологични четения – 2012“ започна тази сутрин в Ректората на ШУ „Еп. Константин Преславски“, съобщават от висшето учебно заведение. Форумът е посветен на 20-годишнината от създаването на Катедрата по турски език и литература.
Специални гости са ректорът на тракийския университет в Одрин проф. д-р Юнер Юрюк, зам.-ректорът проф. д-р Реджеп Дуймаз и зам.-председателят на Института по тюркология "Юнус Емре" д-р Аднан Текшен. На четенията ще присъства и консулът на Република Турция в България - Джем Улусой.
Във връзка с 20-годишнината, вчера беше подписан договор за съвместно сътрудничество и взаимопомощ между Шуменския университет и Института "Юнус Емре" в Анкара, съгласно който Институтът ще осигурява лектори от Турция за нуждите на Катедрата по турски език и литература и ще подпомага студенти и преподаватели за участие в организирани семинари и курсове по турски език, ще предоставя и литература на турски език. От своя страна Шуменският университет ще подпомага обучението по български език на студентите от Тракийския университет в Одрин като осигурява лектори. Ще бъдат организирани и съвместни научни мероприятия, срещи и инициативи.
ШУМ.БГ