Кметът Красимир Костов не е съгласен с намерението на здравното министерство белодробната болница да се влее в активите на „МБАЛ-Шумен” АД и предлага вместо това тя да се продаде на общинското „ДКЦ-I-Шумен” ЕООД /поликлиниката/. Градоначалникът настоява сделката да стане при цена равна на задълженията на бившия тубдиспансер – около 560 хил.лв.

Идеята му бе огласена от заместник-кмета Седат Кадир на заседание на Здравна комисия към Общинския съвет днес. Администрацията ще изготви докладна в този дух и ще я подложи на гласуване на предстоящото заседание на местния парламент в четвъртък. Ако Съветът одобри, ще се изпрати писмо-предложение до министър Десислава Атанасова.

Според запознати министерството на здравеопазването няма никакъв шанс да приеме сделката, най-малкото, защото е незаконно да се продава държавна собственост под данъчна оценка. Активите на специализираната белодробна болница са над 10 млн.лв.

На заседанието на Здравна комисия стана ясно още, че управителката на неработещо от началото на декември здравно заведение Иванка Матеева е изпратила до общината покана за свикване на общо събрание на 28-ми декември. Основните точки в дневния ред са избор на прокурист и прехвърляне на дружеството безвъзмездно към МБАЛ.

ШУМ.БГ