Шуменският окръжен съд присъди на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев доживотен затвор без право на замяна. Янко Попов – Туцо получи 17 години, Райчо Стойнев–Хижаря – 15 и Петър Атмаджов – 4 години. Отделно Сумиста, Кеца и Вълев ще платят солидарно на близките на убитите по тяхна поръчка трима мъже сума в размер на 1,4 млн.лв.

 
Припомняме, че шестимата бяха задържани през 2010-та, а делото стартира през юни миналата година. Досега са проведени 50 съдебни заседания.
 

Петър Стоянов бе осъден на доживотен затвор без право на замяна по три от обвиненията – за подбудителство за убийствата на бизнесмените Румен Рачев, адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев. Васил Костов получи две доживотни присъди без право на замяна. По третото обвинение за участие в организираната престъпна група на Стоянов той получи 10 години затвор, но съгласно НПК ще изтърпи най-тежката присъда. Поръчителят на две от убийствата Георги Вълев от Велико Търново бе признат за виновен и за пребиването на двама други мъже, за което получи 3 и 4 години затвор. Собственикът на заведение на Боровец Янко Попов-Туцо, както и хижарят Райчо Стойнев бяха признати за виновни за помагачество за убийството на Румен Рачев. Търновецът Петър Атмаджбов се отърва само с 4 години затвор, тъй като бе признат за виновен само за незаконно притежание на пушка и за нанасяне на средна телесна повреда.

На излизане от съдебната зала Петър Стоянов бе лаконичен, като поръча на журналистите единствено да изпратят поздрави на Цветан Цветанов. Георги Вълев обаче извика радостно: „Хайде уво, служба не остана - само 6 месеца”, явно визирайки предстоящите парламентарни избори. 

 Адвокатите им заявиха, че ще обжалват присъдите.

ШУМ.БГ