Народните представители Янаки Стоилов и Димитър Дъбов се срещнаха днес с около 150 симпатизанти на БСП, ВМРО, и партия „Нова зора”, за да им разяснят защо трябва да се гласува на насрочения за 27-ми януари референдум. Срещата се проведе в зала "Форум" на хотел "Шумен", като преди нея депутатите дадоха пресконференция. 

„Българските граждани трябва масово да участват в този референдум, ако искат българския народ да си върне държавата. Смятаме, че той е едно много важно обществено-политическо събитие, в което трябва да се съсредоточи национална и гражданска енергия. Ние правим избор, който не е само за определен проект, за определено предприятие, този избор е много по-голям. Той е за това дали България ще се развива като високотехнологична и социална държава или като една страна, в която ще има само примитивни услуги и няколко сектора на икономиката, които ще ни изтласкат от водещата роля, която България в момента има в областта на енергетиката”, каза на пресконференция преди срещата с гражданите зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов.

„Ние искаме да поставим въпроса в тази кампания и също и въпроса за промяна в политиката към енергийните монополи. Защото цената на електроенергията разбира се зависи какви са енергийните мощности и кой ги притежава, но тя зависи и от другите субекти в този процес, каквито са енергоразпределителните дружества. Поставяме на дискусия и въпроса за възможността държавата да си върне решаващото участие в тези дружества, защото те са една от причините за продължаващото нарастване на цената на електроенергията. Освен производството на евтина енергия, трябва да има и един по-изгоден за обществото начин за нейното доставяне до потребителите. Трябва да се анализира въпросът за обратното изкупуване на решаващото участие, може национализация да го наречем. Това е част от дискусията, свързана с референдума”, каза Стоилов, като обясни, че национализация в европейския смисъл означава изкупуване по инициатива на държавата.    
Според него развитието на атомната енергетика в България е възможно само чрез изграждане на нова ядрена централа на площадката в Белене, защото тя е единствената лицензирана, а и по нея вече са извършени и значителни практически действия.

„Искам да дам два аргумента защо повече на нас да вярвате. Ние мислим, че разполагаме анализа върху обозримата перспектива  - за следващите 5, 10, 15 години. Второто е, че някои от тези, които толкова много плашат с атомната енергетика, първо трябва да отговорят на въпроса защо като продадоха двата блока на ТЕЦ „Марица Изток”, тя сега произвежда електроенергия на значително по-висока цена, отколкото държавната ТЕЦ, след като са горе-долу на едно и също техническо равнище”, заяви още Янаки Стоилов.
Той добави, че какъвто и да е изходът от референдума, решението на гражданите ще ориентира следващото правителство какво да прави. 

Заедно с депутатите на пресконференцията бяха заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов и енергийният експерт Никита Христов, председателят на БСП-Шумен Иван Иванов и общинският съветник Светлозар Петков, като представител на ВМРО.
ШУМ.БГ