Изпращаме 2012 година и по традиция ще преминем отново през по-важните събития, за да си ги припомним, а и за да хвърлим нов и малко по-различен поглед върху тях без претенции за всеобхватност.
Отразихме станалото в града и региона с 2 280 новини, вие пък ни надминахте с 59 600 коментара и писма до шумн@ поща.

Посрещнахме 2012-та с обещания и оптимизъм, че въпреки кризата общината ни върви успешно и ще мобилизира всичките си ресурси за още повече успехи през годината. „...И ако успеем да мобилизираме земята, общинската гора и геотермалния ресурс на града, мисля, че ще имаме големи и интересни предизвикателства през 2012-та година“, каза кметът в навечерието на новата година и обеща много новини - два големи инвеститора клас А със заводи за фотоволтаици и за гуми в Индустриалния парк, че парното ще заработи, защото без ТЕЦ Шумен няма да е модерен град.
Така се тръгна в 2012 с пълна кошница за по-светло бъдеще и с размахване на пръст и предупреждения към новото мнозинство в общинския съвет, на което градоначалникът се закани, че ако стопира проекта за управление на общината, той ще премине към друг инструментариум, даден му от закона - участие на гражданите в управлението. „Ще събера големи и важни въпроси и ще ги мина на референдум, няма да ми е нужно решението на Общинския съвет. Гражданите може да поискат и предсрочни избори за Общински съвет, и това е възможно, ако се стопира проекта за управление, подкрепен от по-голямата част от шуменци”, бе категоричен Костов.

Януари

В началото с дарове за първото шуменско бебе, родено през 2012-та – Андон и с обещанията на кмета „да му помогнем да се изучи“ и „да му асфалтираме до пролетта улицата” - „Владайско въстание“.
После се оказа, че още от първите дни на новата година държим първенството в страната по замърсен въздух с 5 пъти над нормалните стойности на фините прахови частици, а причината според еколозите е използването на твърдо гориво. От данните на Териториалното статистическо бюро пък стана ясно, че над 76 % от жителите на областта се отоплявали на дърва като в селата този дял надхвърлял 99 %, а дори и в Шумен твърдото гориво гарантирало топлото във всеки втори дом.
През януари Шумен беше домакин на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Там експерти препоръчаха Общините да изготвят специални програми за управление на просрочените задължения като при приемането на бюджетите им приходите от продажби на общинска собственост първо да бъдат пренасочени за изплащане на задълженията, а след това за инвестиции.
Да, но по-късно зам.-кметът Александър Генчев отчете, че общото неизпълнение на приходите в Бюджет 2011 е 2,480 млн.лв, а като основна причина изтъкна слабите показатели в перото за продажба на общинско имущество, а цялостното неизпълнение на бюджет 2011 - с провала на сделката за Търговския дом. Така общината си остана до днес с просрочените задължения , а Генчев реалистично определи годината като „много трудна и за общината, и за гражданите“.
В средата на месеца при зрелищна акция в центъра на Шумен бе арестуван прокурорът Румен Пенев. Обвинителят бе хванат в момент на получаване на подкуп от 21 000 лв., за да прекрати водено наказателно производство срещу адвокат Найден Николов от страна на друг прокурор от Районна прокуратура Шумен – Янко Железов. Делото започна 6 месеца по-късно, а девет месеца по-късно Софийският градски съд осъди Пенев на 3 години и 6 месеца затвор. В края на януари бе подновен и процесът срещу бандата „Килърите“, а нейният главатар Петър Стоянов – Сумиста си пожела справедлив процес и свобода. И магистрала „Хемус“ бе на дневен ред. Бойко Борисов дойде, за да се срещна с археолози, заради чиито разкопки близо 2 километра от строежа на АМ „Хемус“ бе замразен. Той обеща да им даде колкото пари са им нужни за проучвания, само за да се пусне магистралата в срок. По план датата на приключване на строителството бе за 30-ти септември.

Февруари

През февруари шуменските общински съветници гласуваха местния бюджет. Макрорамката му бе 55,4 млн.лв, с 6 млн.лв по-малко от миналогодишния. В него влязоха още и 196 хил.лв - неразплатени от 2011 година адвокатски разходи на външни юристи, както и 681 хил.лв за извършеното през 2009-та асфалтиране на улици с компактно ромско население. По време на публичното му обсъждане имаше нулев интерес от страна на гражданите и това стана само в присъствието на служители от администрацията и 4-ма общински съветници. В началото на годината общината си плати и първата вноска по заема от 800 хил.лв.
Като всяка година и 2012 ни изненада със зимата. Големият сняг падна през февруари. Заради непрекъснатото почистване на четвъртокласната пътна мрежа „Барс“ АД свърши договорените с общината 87 хил.лв. и кметът Костов се разпореди за допълнителни 43 хил.лв., за да не стоят непочистени междуселските пътища. Заложени бяха и в бюджета за годината 200 хил.лв. за целогодишна поддръжка на същите пътища.
Освен студа данните на ТСБ показаха, че за февруари шуменци плащали и най-висока цена за тон брикети, местно производство – 348 лв. за тон при 259 лв. средно за страната. През януари тон дърва за отопление на шуменци струвал 130 лева, а през февруари - 140 лв.
Още от февруари започна активна дейност по кандидатурата на Шумен за „Европейска столица на културата - 2019” с предложение за избор на Организационен съвет с председател Красимир Костов и заместници – областният управител Димитър Александров и председателят на Общинския съвет Георги Колев.

Март

През март Шуменският Административен съд /ШАС/ временно спря заповед на кмета Костов за принудително изземване на помещението на шахматния клуб в Младежкия дом. Идеята на Общината да изгони шахматистите от помещението в Младежкия дом не беше нова. В края на 2010-та бе внесено подобно искане до Общинския съвет, но то срещна съпротива и в сесийна зала кметът оттегли искането си, като обеща да не вади клуба от помещението, докато не се осигури друга подходяща зала. И до днес казусът не е решен.
В края на март експонати от Регионалния исторически музей в Шумен бяха подредени в международна изложба в Австрия под надслов „Златна Византия и Ориента“. Шуменският музей представи матрицата-печат на цар Петър І, елементи от сребърен колан от с. Велино и избрани съдове от сервиза от крумовия дворец в Плиска. Изложбата, открита на 31 март, продължи до края на октомври.

Април

Април също даде своя отпечатък със събития в града и региона. Освен великденските празници, за които общината, организации и партии се състезаваха на кого по колко козунаци да раздадат, как и с кого да шарят яйца, и как да направят по-празнична атмосферата, събитията следваха своя ход. „В Шумен се води война за преразпределение на наркопазара“, съобщи директорът на ОД на МВР Любомир Христов и обясни, че става дума предимно за леката дрога – марихуана, амфетамини и екстази. „Зачестяват случаите на конфликти между наркогрупи. Знаете, че в този бизнес не остава празно и, когато задържим едните, мястото им веднага се заема от други”, каза комисар Христов и съобщи, че на територията на областта към април действат 4 такива банди.
От общината пък отчетоха, че Шумен е по-мръсен от миналата година с констатираните от тях 161 замърсени участъка и нерегламентирани сметища от строителни и битови отпадъци, от които 120 в града, а останалите в кварталите. Общината обяви – 28 април е ден за пролетно почистване и се приготви с 1000 информационни брошури, 6000 чувала и 4000 чифта ръкавици за раздаване на шуменци.
В града пристигна и Карстен Расмусен, заместник-директор на отдела за България в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия, който заедно с експерти от ЕК и представители на наши министерства провери изпълнението на европроектите в града. Той ни каза в прав текст, че Европа дава пари на местно ниво, но без местна инициатива няма как да се постигне високо ниво. "Едно от основните неща, които искаме да обсъдим е дали нашите правила са адекватни и ако не са - дали да не нанесем някои промени в нашите процедури и правила“, каза той.
През април стана ясно, че щатните бройки в администрацията ще бъдат намалени с 11,7 - от 216,5 на 191 и кметът се кани да представи новата структура за оптимизация на тържествената сесия през май. И това, заради закъснялото й изготвяне от страна на администрацията, която трябваше да представи оптимизираната структура до края на 2011 и тя да бъде към 15%. Затова общинските съветници не проведоха редовното си заседание през април и останаха без възнаграждения. През април дойде и новината, че депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна, а неговото място в парламента бе заето по-късно от следващия в листата на партията – Ралица Тодорова. ГЕРБ започна и с изнесени приемни по населените места в общината, за да обобщи проблемите им в регистър.
Април ще се запомни и с промяната начина на паркиране по бул. „Славянски” от „Кристал” до Руски паметник - само успоредно на платното, а не перпендикулярно или под ъгъл, както беше. Промяната бе във връзка с програмата за рехабилитация на уличната мрежа. През април се сдобихме и с лого на кампанията “Шумен – Кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.” Победител в общинския конкурс за лого стана шуменката Марина Симеонова, а в началото на месеца Школа А&Б отпразнува 14-ят си рожден ден. Краят на април бе наситен със събития. 28-ми бе обявен за общоградско почистване и кметът излезе с обръщение към съгражданите си - „Погрижете се за околоблоковите пространства, почистете прилежащите алеи. Нека заедно да направим Шумен красив и чист град! Това е наша споделена отговорност!". Част от гражданите пък от своя страна грабнаха 500 чувала и към 2 500 броя ръкавици и се хванаха на работа. Докато едните чистеха други 500 шуменци – спортисти и зрители отбелязаха традиционния спортен празник на КНСБ по повод 1 май  на ученическия стадион в града. БСП не участва нито в едното, нито в другото, защото пък точно този ден се проведе в читалище „Добри Войников“ ХХ –та отчетно-изборна конференция на партията, гост на която бе и общинският лидер на ДПС Гюнай Тефик. На нея социалистите отчетоха и слабостите си - лошата връзка на ръководство с партийните активи и хората, отлив на партийните членове в някои от шуменските клубове на партията, липса на партийна организация в Дибич, Ил. Блъсков и Благово. Но пък казаха, че първия мандат на БСП е успешен, определиха старта на втория като добър и със 124 гласа от 136 делегатите избраха за председател на общинската организация Иван Иванов. Той пък не присъства на конференцията, но изпрати писмо до форума, което бе прочетено пред участниците.
Същият ден разтърси шуменци с трагедията, станала на „Кьошковете“. Дърво падна и уби 2-годишно дете, а 21-годишен младеж влезе в болница с травма на главата. Причината-дебелото над 50 сантиметра дърво било с изгнила сърцевина. На следващия ден мястото на трагедията посетиха кметът Костов, заместникът му Иван Йонков и директорът на ПП „Шуменско плато” Десислав Милев. „Виновник не можем да търсим, това е горска територия, всичко може да се случи”, каза тогава Костов. Той заяви още, че въпреки инцидента смята парка за безопасен и пое ангажимент Общината да подпомогне семейството на починалото дете, както и да се направи оглед на изгнилите дървета, за да се премахнат. Последното се проточи с месеци.

Май

Май - месецът на Шумен, който по традиция преминава под знака на много културни събития, и тази година не направи изключение с тържествената сесия, на която общинските съветници удостоиха със званието „Почетен гражданин“ Румен Христов, неговият преподавател Бисерка Йовчева, историкът проф. Димитър Игнатовски и видният шуменец и общественик Димитър Слабаков. Връчиха се и наградите на общината в областта на изкуството и културата, проведоха се  XXI-те Друмеви театрални празници „Нова българска драма“, в рамките на които се играха 14 представления на театри от България, Румъния и Унгария.
Месецът беше белязан и с активната работа на общинската администрация по кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 година, за която стана ясно, че ще ни струва 106 хиляди лева, само до края на година.
Бяхме домакини и на Третата национална конференция по археология, история и културен туризъм „Пътуване към България“, в която се включиха над 170 учени от цялата страна.
Като оставим настрана приятните емоции от културните изяви през този месец, от ВиК ни донесоха “добрата” новина, че водата “скача” с 14 ст. за кубик.
От “Топлофикация” за пореден път изразиха оптимизъм, че дружеството има бъдеще и изграждането на когенерацията ще донесе топло на абонатите през предстоящия зимен сезон.
Общинската администрация се опита да попълни дупките в бюджета, като обяви на търг комплекс “Фабулис” с начална цена от 2.3 милиона лева без ДДС. Резултатът от него стана ясен през юли.
На политическия небосклон “изгря” звездата на Антонин Горчев в качеството му на областен председател на синята партия, а от ДПС преизбраха общинския си лидер Гюнай Тефиков.
Общинският съвет одобри оптимизацията на администрацията и запази броя на заместник-кметовете. Казусът около избора на обществен посредник намери своето разрешение и с 33 гласа Иван Капралов беше определен за омбудсман през следващите 4 години.

Юни

Първият ден от юни, наречен за празник на детето, премина и под знака на протестите на работниците от “Родопа”, които си търсеха заплатите за близо година. Организирана бе подписка в подкрепа на исканията им.
Началото на лятото ни донесе и новината, че шуменският футболен клуб преминава в Б група, а официалното представяне на новия старши треньор Енрико Пичонe бе в края на месеца. Големите надежди, че италиански инвеститори ще спасят футбола в Шумен не се оправдаха и в края на годината 10 играчи напуснаха клуба, заради неизплатени заплати.
Двама директори сдадоха своите постове – в МБАЛ и в Регионалната дирекция “Социално подпомагане”. Д-р Виктор Минчев подаде оставка по лични причини и бе заменен от д-р Юлия Димитрова, докато Драгомир Янков беше уволнен дисциплинарно и към момента столът на шеф в РДСП се заема от ВРИД Мартина Драгнева.
В Общината най-сетне разбраха, че инвеститорите от “Титан Пауър” остават само с добрите си намерения относно ТЕЦ-Шумен и прекратиха договора.
В този месец, кметът лансира идеята си да преструктурира две от търговските дружества „Общински жилища и имоти” /ОЖИ/ и „Общински медиен център” /ОМЦ/ в предприятия, която по-късно се реализира.
През юни градът бе посетен и от здравния министър Десислава Атанасова, която донесе новината, че Областната белодробна болница ще се закрива и ще бъде открито подобно отделение в МБАЛ-Шумен.

Юли

Неволите на шуменци покрай прословутото преасфалтиране продължиха и през юли. Стана ясно, че трите пътностроителни фирми, които работиха по програмата за рехабилитация на шуменските улици, ще трябва да преасфалтират наново 10 000 кв.м. Срокът бе до 20-ти юли. Малко по-късно обаче Община Шумен се отказа от големите си претенции за качество на възстановяването на дупките по новите асфалтирани улици. Докато кметството нееднократно обещаваше, че пропадналите участъци ще се преасфалтират „от пряка до пряка”, през юли бе склонно да приеме и само частични кърпежи на настилката. „Не искам да прекаляваме в претенциите си към фирмите”, каза тогава зам.-кметът по строителство Иван Йонков
Казусът с ТЕЦ-Шумен продължи своето развитие. „Титан Пауър” заплаши Община Шумен, че ще я съди за неустойки по договора, като в писмо до кмета управителят на фирмата Добромир Донков обясни, че е инвестирал до сега в „Топлофикация-Шумен” 1,860 млн.евро за закупуване на съоръжения. Едновременно с това две фирми - „Био пауър” АД и „Телемения импакт” ООД, подадоха инвестиционни намерения за участие в приватизацията на „Топлофикация-Шумен”. В края на годината търгът бе спечелен от “Телемения импакт” ООД, но и към днешна дата фирмата не е подписала приватизационния договор. През юли, кметът смени Съвета на директорите на „Топлофикация-Шумен“ и на мястото на Добромир Донков, Димитър Зайков и Максим Иванов, бяха избрани Георги Георгиев, Валентин Маринов и Петър Петров.
Финансовият зам.-кмет Александър Генчев отчете едва 39,9% изпълнение на приходите от данъци за шестмесечието и обясни, че ако изпълнението върви така, то община Шумен ще приключи годината с дефицит от над 20% и ще отпаднат голяма част от предвидените дейности. Двата търга за “Фабулис” се провалиха, както и намеренията на общинарите за попълване на дупките в бюджета.
През юли беше направена поредната смяна в управлението на ВиК - Общото събрание освободи управителя на дружеството Асен Аврамов и назначи на негово място Мариaн Ганчев. Това стана с гласа на държавата, която притежава 51% от ВиК. Процедурата по това решение обаче предизвика възмущението на останалите акционери – кметове на общини, които напуснаха заседанието.
Със 100% от гласовете, червената партия в Шумен избра нов областен лидер в лицето на Иван Иванов, който замени Димитър Дъбов. Новият председател демонстрира висока активност по време на събирането на подписи за референдума за АЕЦ “Белене” и общинската структура се нареди сред 5-те най-добри в страната. През юли стана ясно, че кметът Красимир Костов работи все по-ефективно, а община Шумен е в по-добро икономическо състояние. Или поне това показвало социологическо изследване, направено от Агенция „Естат” и поръчано от ГД ДНЕС.
"Високите резултати" и радостта на общинска администрация бяха помрачени на 31-ви с шокиращата новина - икономическа полиция привика началника на отдел „Европейски проекти“ в община Шумен Данаил Данчев. По-късно стана ясно, че прокуратурата повдига обвинения на Данчев, на главния специалист на кв. „Дивдядово” Сергей Методиев и на бизнесмена Николай Георгиев за даване и приемане на подкуп.

Август

Отпускарският месец започна с новината от последния ден на юли и кметът уволни главния специалист на “Дивдядово” Сергей Методиев за това, че “злоупотребил с доверието на работодателя си и е уронил престижа на институцията с взетия от него подкуп”. На овакантения пост в края на месеца беше назначен Стойчо Стойчев - два мандата кмет на „Дивдядово” – от 1983-та до 1991-ва. Данчев излезе в отпуск.
През август отчетохме по-висок добив от жътвата на пшеница – близо 10-12 кг на дка повече от миналата година.
Шуменският окръжен съд прекрати делото за обявяване на „Топлофикация-Шумен” в несъстоятелност с мотива, че има решение на Общинския съвет за обявяване на процедура по приватизация.
Областният управител Димитър Александров оспори пред Административен съд-Шумен четирите върнати решения на Общинския съвет, които бяха приети на заседание на 26 юли, които се отнасят до прекратяването на дружествата „Общински жилища и имоти” ЕООД и „Общински медиен център”ЕООД, както и учредяването им в общински предприятия.
През август преобладаваха новините от полицейския бюлетин, свързани с кражби, пожари и катастрофи, от театъра се оплакаха, че отново са в положение на оцеляване. “Ако втори сезон караме без отопление, аз не мога да бъда директор на театър без театрално пространство”, каза директорът на ДКТ „Васил Друмев” Илия Раев.
В последния ден от месеца работници на "Пътища" АД се вдигнаха на протест пред общината, защото не са вземали пълни заплати от 2010-та. Причината за това, според тях, бе, че кметството не е разплатило зеления асфалт по главната улица и черния по дивдядовската „Илчо Войвода“.

Септември

На 3-ти кметът Костов се върна от командировка и каза, че общината няма средства да разплати просрочените стари задължения към „Пътища”, но въпреки това на фирмата ще се помогне, като се дадат спешно 350 хил.лв за асфалтирането по облигационния заем.
Същевременно от шуменската статистика обявиха, че средната работна заплата в областта е 606 лв., което е със 152 лв по-малко от средното за страната.
В началото на месеца имаше радост за шуменските полицаи - 21-годишна арестантка направи стриптийз пред униформените в шуменското Районно. Момичето беше глобено за непристойно поведение.
На 8-ми сутринта се случи безпрецедентен за Шумен инцидент, на местното летище падна самолет, за щастие нямаше жертви. Малката едномоторна Вилга с четирима души на борда се разби малко след излитането. На мястото пристигна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който разпореди щателно разследване. То показа, че самолетът не е имал разрешение за полет, а причината е пилотска грешка. На 9-ти от 15 метра височина на Шуменското плато падна и парапланерист. 36-годишният любител на екстремните спортове се отърва само с драскотини.
В края на първата седмица от месеца в Шуменско се проведе 43-тo издание на Рали „Стари столици”. Спечели го екипажът на „Мегапорт” Пламен Стайков/Слав Ландов.
Учебната година започна безпроблемно във всички училища на общината. От кметството обаче отчетоха тревожния факт, че тази година учениците са със 102 по-малко от 2011-та. Лек спад бе отчетен и при децата в яслите и градините, за разлика от други градове тук останаха свободни места.
Кметът Красимир Костов и председателят на общинския съвет Георги Колев заминаха за Херсон, за да участват в тържествата на града по повод 234 години от основаването му. Върнаха се оттам с бонбони и пощенски марки. В това време НАП приключи проверка по случая с неизплатените заплати на работници от „Родопа 1882“, а резултатите даде на прокуратурата.
Продължаващото топло време донесе и много пожари. На професионалния си празник огнеборците отчетоха 10-годишен рекорд на инцидентите – 1298 за 9 месеца. В горещината животните от Зоокъта не усетиха, че стопанисването му премина от БКС към общинското предприятие „Паркинги и гаражи”. С промяната на стопанина си Зоокътът обаче продължи да работи на ръба на закона, заради лошите условия в него.
Общината спечели европроект за подобряване на водния цикъл на града за 75 млн.лв., наречен за кратко ИСПА 2. За да подпише договора на 19-ти септември кметът Красимир Косто в ходи до София и след това се снима за спомен в коридора на Министерството на околната среда и водите. Стана ясно обаче, че в проекта не са заложени средства за възстановяване на настилката на 9-те километра улици, които ще се копаят, и парите ще се търсят допълнително.
В края на месеца бяха отворени документите на 6-те фирми, напиращи да ремонтират уличната мрежа в Шумен и селата с остатъка от облигационния заем. По-късно напълно очаквано поръчката за 1,4 млн.лв бе дадена на „Барс” АД. Също никой не остана изненадан и от новината, че шуменският талант Румен Христов печели златен медал от провеждащата се в Италия ХХІV-та Международна олимпиада по информатика.
Месецът завърши исторически – известният археолог Николай Овчаров събра журналисти насред старините в Преслав и им показа уникални писалки от Златния век на Симеон. С комплекта от 11 медни накрайника книжовници от школата на царя през Х-ти век оформяли книгите си. „Такова нещо не е намирано никъде по света”, гордо заяви професорът.

Октомври

Дали заради новите археологически находки, или по други причини, във Велики Преслав пристигнаха финансовият министър и шефът на НИМ. Симеон Дянков обеща 180 хил.лв за изготвяне на подробни устройствени планове на четирите национални археологически резервата на територията на областта, а Божидар Димитров директно си го рече, че паметниците в Шуменско не са атрактивни за туристите. От София пък дойде добрата вест, че Министерски съвет е гласувал 10 млн.лв за ремонт на Път І-2 Русе – Шумен. Преасфалтирането ще се извърши догодина.
На местно ниво шуменските управници за малко не решиха проблем, който тормози жителите на града от години, а именно шумните сватби. Правната комисия одобри забрана за ползване на озвучителна техника с усилватели и тонколони при тържества на открито. За жалост обаче не се намери кой да внесе докладната в Общинския съвет. Същите парламентаристи на извънредна сесия по-късно гласуваха старт на процедурата по приватизация на ТЕЦ-а. От ЧТК подскочиха, че се предлага за продан тръбата, по която тече газа не само за парното, а и за всички битови абонати и фирми в града.
Няколко дни след това в Шумен дойдоха Бисер Киров и Бойко Борисов. Първият пя в залата на театъра, а вторият размаха пръст на археолозите да работят по-бързо, за да не пречат на строежа на магистрала „Хемус”. Здравната министърка облече в документи намерението си да закрие белодробната болница, като свика общо събрание на акционерите. Срещата бе определена за края на месеца, но така и не се състоя, защото министърката не изпрати човек.
Пак през октомври омбудсманът хвана общината „в крачка”, като откри, че се събира незаконна такса от родителите на деца от подготвителните групи в градините. Майки пък започнаха подписка за по-големи майчински и детски. Подписите им стигнаха до Народното събрание, но там не им обърнаха внимание.
В края на месеца най-сетне отрязаха опасните дървета в парк „Кьошкове”, сложиха 15 нови автобусни спирки и стана ясно, че няма време за кърпене на улиците с остатъка от заема и оставиха работата за догодина.
През октомври обществеността научи, че 6-годишният Мартин Галинов от Шумен се нуждае от животоспасяваща операция. Момчето е с диагноза тумор на мозъка. Шуменци се обединиха и през следващите два месеца показаха съпричастност към родителите и малкия Мартин с морална подкрепа, дарения, благотворителен концерт. През декември Фондът за лечение на деца пое цялостното лечение на 6-годишния Марти, за когото шуменци стискат палци и се молят да оздравее.

Ноември

През този месец адвокат Гергана Великова заведе дело в Административния съд срещу общината, заради скобите, които поставя на неправилно паркиралите. В кметството се усетиха, че ще загубят и, за да си спестят резила, сами си отмениха наредбата. До съда стигна и Гюнай, който брутално изнасили 73-годишна баба в Риш. Извергът се кри в гората 9 дни, преди да го хванат.
Шумен бе посетен отново от премиера Борисов. Този път той преряза лентата на новия валцов стан на „Алкомет” АД.
В политиката раздвижване показаха от Движение България на гражданите. Партията представи новото си местно ръководство. Начело на областната структура очаквано застана Даниела Русева, а напълно неизвестният Илиян Хараланов оглави организацията в община Шумен. До тях застанаха и добре познати лица - бившият десебар Свилен Вълканов и ексшефът на Гражданска защита Александър Недеков.
Още през необичайно топлия ноември стана ясно, че ще имаме проблем със снега, след като на заседание на общинския щаб по бедствия и аварии стана ясно, че никоя фирма не е купила документи за участие в процедурата за зимно поддържане на четвъртокласните пътища. Шефът на „Барс” каза, че не му е платено миналогодишното чистене и затова не иска да се хваща на същото хоро. Разбира се, по-късно фирмата кандиса и взе поръчката.
На 10-ти ноември река „Поройна” взе четвъртата си автомобилна жертва за годината. Фолксваген Голф с 20-годишен зад волана падна в коритото й. За радост този инцидент, както и предните, не взе жертви.
Жертви обаче даде пивоварната на „Карлсберг” в Шумен – директорът Александър Грънчаров съкрати десетина процента от персонала и обяви, че заводът ще затвори врати за първите два месеца от новата година. У хората остана тревогата, че бирената може и да не отвори отново.
Към края на месеца отново се заговори за ТЕЦ-а. Изясни се, че смятаният за сериозен играч и представител на „Газпром” се отказва от покупката. В общината отвориха офертата на единствения мераклия – евреите от „Телемения” предложиха да купят ръждясалите железа на дружеството за 101 хил.лв. Обещаха да пуснат парното догодина, но малцина им повярваха.
Месецът свърши в минорно настроение за собствениците на автомобили. Кметството вдигна данъците на колите, като догодина за тях ще се плаща между 6 и 50% повече. Увеличи се и данъкът за придобиване на имущество, като малко успокоение бе, че не пипнаха такса смет.

Декември

Ако ноември свърши лошо, то декември започна още по-зле за персонала и пациентите на Белодробната болница, която на 1-ви спря работа. Причината бе проста – новото пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ изтегли трима лекари и Здравната каса прекрати договора й, заради непокриване на стандарта. По-късно през месеца темата отново излезе на дневен ред. Здравното министерство поиска бившия тубдиспансер да се влее в многопрофилната болница, но кметът не се съгласи и контрира с фантастичната идея държавата да продаде 99,5-процентния си дял в него на общинската поликлиника за смешната сума от 380 хил.лв, колкото са натрупаните дългове. Така новата сграда остана празна и студена, а проблемът за решаване в бъдещето.
На 7-ми вечерта градоначалникът се качи на балкона на театъра и запали коледните лампи на града. Елхата светна с традиционно лошата си украса, но стотиците деца под нея се радваха истински на тържеството. Коледната магия зарази всички, но най-нестандартна хрумка имаха библиотечните работници - те поканиха деца и ги излъгаха, че чатят с Дядо Коледа по Скайп. Пак за светлия празник кметът Костов раздаде подаръци на децата от Дом „Детелина” и покани на обяд в стола на общината 124-те останали ветерани от войните. Студентите от шуменския университет пък изнесоха концерт в Дома за стари хора, а бабите и дядовците си спомниха за младежките години /не без помощта и на дарените от БЧК по-рано през месеца 200 опаковки гинко билоба/.
На 19-ти започна истинската зима в Шуменско. Дали заради обилния снеговалеж, или по друга причина, на гарата пламна 42-годишна чехословашка мотриса. Следобед първо областният управител, а после и кметът на Шумен свикаха щабовете си за бедствия. Костов разпусна училищата, а в 21,00 часа вечерта Александров на ново заседание обяви бедствие в цялата област. Снегът, колкото зарадва децата с неочаквана ваканция, толкова изнерви възрастните - основно заради непочистените улици.
Лошото време не попречи на съда да сложи точка на делото „Килърите”, точещо се втора година. Съставът без да се церемони прати шестимата обвиняеми на топло. Трима получиха доживотни присъди, а другите между 4 и 17 години.
На последната за годината сесия общинските съветници единодушно удостоиха Фикрет Индже със званието „Почетен гражданин”, заради дългогодишната му дарителска дейност, както и за приноса му за развитието на местната икономиката с направените инвестиции в „Алкомет”.
На 21-ви губернаторът Димитър Александров отмени бедственото положение и на пресконференция съобщи, че варненският медицински университет ще отвори филиал за медицински сестри и акушерки в Шумен. На същия ден добра вест дойде и от Енергото – то обеща да не се спира тока по празниците на закъснелите платци.
В политически план се изявиха ГЕРБ, БСП, СДС и ДСБ. Последните първи обявиха листата си за предстоящите парламентарни избори, водач в Шумен ще е не кой да е, а „Класната” Екатерина Михайлова. Лидерът на ГЕРБ проф. Добрин Добрев обвини общинското ръководство в управленска глупост, заради невъзможността да се справи със снега, председателят на сините Емил Кабаиванов каза, че партията му е стабилна и ще влезе в парламента, а социалистите проводиха в града Янаки Стоилов да убеждава хората, че трябва задължително да гласуват „За” Белене.
На заключителната си пресконференция кметът се похвали, че изминалата 2012 година е била успешна. За новата той начерта три основни приоритета – „...Да гарантираме, чрез бюджет 2013, устойчивото и нормално функциониране на общината, на всички структури, звена и програми, сериозна и упорита работа по довършването на започнатите европроекти и стартирането на новите”, а на трето място активната работа по кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата 2019.


Такива бяха някои от по-важните събития през 2012-та.
ШУМ.БГ си пожелаваме новините да са по-добри през 2013-та и обещаваме да ги отразим, така както сме го правили досега.
А и вие не спирайте да пишете, да коментирате, да звъните, да критикувате, да хвалите, да проявявате чувствителност и съпричастност към ставащото, към успехите и болките на околните
.
ШУМ.БГ