От 01.03 до 03.03.2013 г. Туристическо дружество „Мадарски конник” проведе традиционен поход, посветен на Нациналния празник на страната. Взеха участие 35 души в два лъча. Първата група отпътува по маршрута Шумен- х. Ябълка / Георги Генев/ в Габровски Балкан на 01.03. В АЕК / архитектурно етнографски комплекс/ и музей Етъра бяхме посрешнати от местни туристи и служители в музея с ритуал по изпращане на Малък сечко и посрещане на Баба Марта. Малък сечко се опитва да отчупи от ритуалния хляб за Баба Марта, но пазителите го бодат и прогонват с вили да си ходи и да даде място на пролетния месец.
На 02.03 групата проведе пеши поход от х. Ябълка- махала /квартал/ Шумели- с. Чарково- м. Бойчета- в.с. Червена локва- Соколски манастир. Разходката, приятното време, красивите гледки отвисоко повишиха настроението на участниците за срещата в втория лъч, който тръгна от Шумен на 02.03. Тя се състоя именно на Соколски манастир. След обяда слязохме до АЕК Етъра, от там с автобус до Шумели и отново пеша до х. Ябълка. Вечерта в хижата се произнесоха слова и стихове за предстоящия празник и след това се завихри неповторим туристически купон- хора, ръченици, танга, блус, много песни и танци- всичко това е в репертоара на туристите. Очакването на група, която направи малко по-дълга разходка от планираното поради лека разсеяност на водачите, не разколеба настроението на участниците в купона. А групата се завърна и хората в нея, истински заредени от дадената възможност да направят и малко нощен поход,  изобщо не показаха умора на дансинга.
В празничния ден, на 03.03 в 10:00 ч бяхме вече на Шипка. Славният връх усещаше желанието на огромното множество, дошло да му се поклони и този път се беше подсигурил с чудесно време- много слънце и приятна хладина. Ходим всяка година на това място и хората стават все повече, което изпълва сърцата ни с радост и надежда, че във всеки от нас българското тлее и не се е загубило.
Поднесохме нашия венец, които пазим от 3 дни за случая- от името на цялата шуменска общественост. Отнесохме го в колона, със собствените си ръце до горе, до паметника, а не както някои – с автомобили им се носят- „За героите на Шипка- от признателните шуменци. Община Шумен и ТД Мадарски конник”.
След това- от 11:30 ч. излушахме с внимание вдъхновеното слово на Великотърновския митрополит Григорий. Като умел историк негово преосвещенство разказа за силите, които си противостоят на Шипка и във войната, с особено внимание на турските военачалници, които са били едни от най добрите на времето, в което са живяли. Турската войска е превъзхождала почти двукратно освободителните сили, по- добре е оборудвана и сглобена. Този неслучаен, а много силен противник- враг, е бил победен благодарение на героизма на руски, украински, румънски, български, финландски, молдовски войни.
Поздравления отправиха и присъстващите политици, но предвид обстановката в страната, множеството не откликна с особено внимание на словата им.
Тържеството завърши с празнично българско право хоро, което се завъртя до всички краища на площада.
ТД Мадарски конник благодари на кмета на Община Шумен за оказаната подкрепа по участие и представяне шуменската общественост и туристи на Националните тържества на връх Шипка.

Ангел Филипов- Председател на ТД „Мадарски конник”