Над 370 служители на ОДМВР – Шумен са ангажирани да охраняват избирателните секции, да се грижат за реда и спокойствието на територията на областта преди и по време на изборния ден. 162 са секциите на територията на Районно управление “Полиция”- Шумен. Седем служители ще охраняват Районната избирателна комисия. Охрана ще има и в сградата на Областна управа-Шумен след приключване на изборния ден. На разположение на полицейското управление са девет мобилни групи, като във всяка от тях са включени разследващи полицаи и криминалисти. Подвижните ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и ненарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. Ангажирани са над десет служители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”- Шумен.

На територията на Районно управление “Полиция”- Велики Преслав са 55 избирателни секции, ангажирани са 75 служители. Мобилните групи са четири. 51 са секциите на територията на РУП- Нови пазар, ангажираните служители за охрана са 63. Мобилните групи са четири, ангажирани са петима служители на РСБПЗН- Нови пазар и шестима служители на Специализирани полицейски сили от подразделението във Варна. На територията на полицейското управление в Каолиново, за охраната на 38 секции и опазване на реда са ангажирани 47 полицейски служители, четирима пожарникари и трима служители на СПС- Варна . Мобилните групи са две.

Съгласно Изборния кодекс, основна задача на МВР е да осигури охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява се охрана при съпровождане на транспорта с бюлетините до местата за съхранение и предаване на съответните избирателни комисии. В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

ШУМ.БГ