350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини са открити в печатница "Мултипринт" - Костинброд, извън количествата по договора с Министерски съвет за отпечатване на бюлетини.

Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Печатницата е собственост на Иван Бончев, общински съветник на ГЕРБ в Костинброд.

В съобщението на Прокуратурата се казва:

След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК.
На 10 май 2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели.

В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г.

До 8 май 2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната.

Откритите през нощта на 10 май 2013 г. бюлетини са извън тези количества. Разследването по досъдебното производство продължава.

По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май 2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините (общо 10 палета) са поставени под засилена охрана, завършват от прокуратурата.

Печатницата е имала договор за печатане на бюлетините за изборите, но е трябвало цялото количество бюлетини да бъде предадено преди два дни, което прави напечатаните след този сток бюлетини незаконни

По-рано в свой репортаж от Костинброд Николай Бареков, изпълнителен директор на ТВ7, съобщи, че при акция на ДАНС и прокуратурата са конфискувани 350 хиляди фалшиви бюлетини от печатница в града.

За голяма акция в печатницата съобщи и БГНЕС. Според информацията на агенцията, която се позовава на свидетели, са иззети 10 палета с по 35 хиляди бюлетини.

Информацията за акцията бе опровергана както от собственика на печатницата Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ в Констинброд, така и от пресцентъра на ГЕРБ.

Собственикът на печатница „Мултипринт” в Костинброд Йордан Бончев опроверга напълно информацията, че от печатницата са били иззети фалшиви бюлетини

Това е несериозно, каза пред Агенция „Фокус” Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ Костинброд.

Имало е проверка в печатницата вчера, но не е констатирано нищо нередно, обясни той.

"При проверката се е проверявало количеството отпечатани бюлетини, как са предадени, с какви протоколи. Нямаме никакви притеснения по тази тема. Ако е имало такива неща, аз ще съм първият, който би бил задържан, както казват по една телевизия, но това не е така.

Казали са, че съм задържан, но аз в момента съм в едно заведение, дори мога да ви пусна камерата по телефона, за да видите, че съм там и нямам никакви притеснения. Най-малкото, ако съм задържан, не бих имал телефон", допълни Бончев.

Информацията беше опровергана и от пресцентъра на ГЕРБ

"Изнесената данни от някои медии, за разбита печатница за бюлетини, категорично не отговаря на истината”, заяви Севделина Арнаудова, говорител на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ пред агенцията. Тя призова компетентните органи да спрат спекулациите и внушенията в деня за размисъл.

Междувременно Върховна касационна прокуратура съобщи за 14 досъдебни производства, свързани с склоняване към гласуване за определен кандидат в замяна на облаги.

Образуваните преписки са общо 137 броя, от които 93 са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство, а по останалите 44 преписки проверките са в ход.

По две дела се разследва дейност по образуване и ръководене на група, целяща престъпления против политическите права на гражданите.

БНР,ТВ7,БГНЕС