„Надяваме се в късната есен на тази година проектът „Векът на цар Симеон оживява“ да е приключил и така да честваме 1120 години от обявяването на Велики Преслав за столица“, заяви кметът на В. Преслав Александър Горчев.
Въпреки откритите архитектурни паметници по време на изпълнението на проекта няма забавяне и консервационно-реставрационните работи ще приключат в срок. Това стана ясно на нарочна пресконференция, на която екипът от проектанти и експерти подробно разясниха хода на проекта.

„Въпреки забавянето, заради оспорвания по възлагането на обществената поръчка, това е най напредналия проект“ заяви арх. Велина Панджурова. Консервационно-реставрационните работи се изпълняват от консорциума „Обединение Рестбилд“. „Идеята ни е туристът да види един завършен комплекс от площади, дворове, църкви. Да се възстанови онзи блясък на един от най-големите градове в средновековна Европа, какъвто е бил Преслав през 9-10 век“, допълни и проф. Николай Овчаров, експерт по проекта.

„Знаем, че България е третата, след Италия и Гърция, по брой културно-исторически паметници, и трябва да знаете, че голям процент от тях е по тези земи – Преслав, Плиска, Мадара, Шумен. Тука блика история и не трябва да пропускаме шанса си“, допълни още проф. Ваклинова.

За бъдещите чуждестранни посетители на комплекса са предвидени устройства за виртуални екскурзоводи, които ще обслужват на английски, немски, руски и румънски език.

Основната цел на проекта „Векът на цар Симеон оживява“ е развитие на конкурентоспособна интегрирана туристическа атракция в една слаборазвита туристическа локализация, каквато е Велики Преслав. Средствата, отпуснати за изпълнението на проекта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, са над 2.2 млн. лева.

ШУМ.БГ