Ако се понижи цената на тока, това автоматично ще доведе до повишаване на цената на парното. Причината е субсидирането на топлофикациите чрез произведената от тях електрическа енергия, която вече няма да се изкупува на високи цени от НЕК. Това обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, цитирана от „Фокус”.

Почти всички топлофикации в страната произвеждат успоредно с топлинната енергия и електричество чрез когенерация. Досега НЕК изкупуваше този ток на високи цени, като по този начин се субсидираха топлофикациите, а това позволяваше по-ниски сметки за отопление чрез парно. Чрез новата методология за изчислението на цената на тока на регулиран пазар обаче това електричество отпада от микса, а това неминуемо ще накара топлофикациите да поискат по-високи цени за парното.

Харитонова посочи, че тези формули за изчисляване на цените се оформят от министерството. Относно становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за дискриминация при производителите на топлинна енергия, председателят на ДКЕВР отбеляза, че това засяга наредбата за топлоснабдяване, която се издава от Министерството на икономиката и енергетиката.Вчера антимонополната комисия обяви, че настоява за по-справедлив начин за изчисляване на дължимите сметки за сградна инсталация, а потреблението на топла вода да се прецизира чрез поставянето на допълнителни измервателни уреди.

За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите, трябва да се промени Законът за етажната собственост. Тези индивидуални договори малко или повече отиват и към този закон, каза още Харитонова. „Всички говорим, че искаме пазар, свободен избор. Вярно е, че има някои услуги, които имат малко или повече монополен характер”, каза тя и призова въпросите за становището на КЗК да бъдат зададени към министерството.