Изпълнението на заложените дейности по проекта “Семейство за всяко дете” от създадената мрежа от социални услуги в областта за последната година бяха отчетени днес на заседание на Областната консултативна група.

За 2013 г. към 1572 семейства са картографирани в областта и на тях им се оказват социални услуги, които предлагат създадените семейни консултативни центрове /СКЦ/, стана ясно днес на заседанието.

Шуменският семейно–консултативен център, който провежда консултации за нежелана бременност, работи с неосигурени бременни жени, с майки и деца и по редица програми е картографирал през т.г. 153 семейства от 765 души, от които 315 деца. Други 70 семейства пък сами са потърсили услугите им. Центърът е обхванал кварталите Бялата пръст, Витоша, Еверест, населените места в общината, а от преди седмица вече има сключени споразумения за дейности по проекта и в общините Хитрино и Венец.

СКЦ в Нови пазар, който обхваща и общините Каспичан, Каолиново и Никола Козлево работи с 900 рискови семейства от около 3000 души в подкрепа на деца, родители, майки и цели семейства.

Във Велики Преслав СКЦ, който работи с изнесени работни места във Върбица и Смядово оказва достъп до социални услуги на 519 семейства, от които 175 са семействата от община Велики Преслав, 245 от Върбица и 98 от Смядово.

От май до септември пък Центъра за майчино и детско здраве, предлагащ най-новата социално-здравна услуга в страната е обхванал 1553 семейства и е извършил 2546 домашни посещения в областта, подпомагайки бременни, млади майки и деца в рискови семейства.

За 2013 година 15 са изоставените бебета и са консултирани 20 майки в Комплекса  за социални услуги за деца и семейства в Шумен. В Дома за медико-социални грижи към момента се отглеждат 14 деца с тежки увреждания. Новопостъпилите през годината са 3, а осиновените 5.

Припомняме, че проектът се изпълнява в област Шумен с партньорството на УНИЦЕФ и е насочен към създаване и изпълнение на система от ефективни услуги за превенция и подкрепа на родители и деца за заместване на съществуващата система за грижи и закриване на Дома за медико-социални грижи в Шумен.

Според координаторът на проекта Майя Грозданова област Шумен е на първо място по приемни семейства, такива на ниво родилен дом, и на първо място по иновативни услуги като създаването на мрежи от семейно-консултативни центрове и Център за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ работи приоритетно с областите Шумен, Сливен и Монтана. Тези социални услуги се разработват в още 8 области в страната по европроекти.

ШУМ.БГ