Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е проверяван от ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) по Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщава "Свободна Европа". Иванов извършва консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получил акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба.

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", заявяват официално от антикорупционната комисия в отговор на запитване от "Свободна Европа".

Успоредно с парламентарната си дейност, като лекар той от години работи и с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумява в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

Иванов подписва договор с компанията на Жабилов-младши, започва с договор за консултантски услуги от 2018 г. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на "Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Пред медиата Лъчезар Иванов, заявява, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага и не се притеснява от нищо. Въпреки че не отрича общата стойност на печалбата от акциите си и заявява, че вече я е декларирал пред властите, той не дава съгласие тя да бъде оповестявана, защото "може да бъде рекетиран".

"Подал съм всички договори, които имам, подписани с [компанията] - от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам от кога в България е забранено с финансови инструменти да се борави. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо - възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти", заявява депутатът.

По думите му, подписвайки консултантския договор с Enzolytics, той е получил възможност да се сдобие с 20 млн. акции на компанията на фиксирана цена от 0.0001 долара за акция, с които обаче не е могъл да търгува веднага на борсата.

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш - в смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", уточни Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година.

Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, обаче още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

"В мига, в който съм ги получил, веднага съм ги записал, за да нямам проблеми. Вписани са и сега, при входящата [декларация в 46-ото НС], пак ще ги впиша, само че разликата ще бъде в това, че част от акциите са реализирани. Също ще напиша колко ми остават и ще си напиша всичко останало", добави Иванов с уточнението, че е получил акциите "физически" чак през януари 2021 г.

Депутатът твърди, че веднага след това ги е трансформирал в електронни акции, за да сключи договор с посредник, който да оперира с тях на фондовата борса в Ню Йорк. По думите му този процес е преминал през всички задължителни проверки в САЩ и България.

Моментът, в който наетият от него посредник започва да търгува акциите му, съвпада със скок на Enzolytics на нюйоркската борса. По данни в сайта Yahoo!Finance в края на май 2018 г., когато Иванов сключва договора си с американската компания, акциите ѝ се продават по около 0.0050 долара, като месец по-рано са варирали между 0.0180 и 0.0085 долара за акция.

В началото на 2019 г. цената им е около 0.0070 долара, а бързо след това пада до 0.0010, като до края на годината не се вдига над 0.0018 долара. През 2020 г. пада до 0.0002, но през септември същата година започва променлива тенденция на покачване, която достига пик от 0.8290 долара през февруари 2021 г. Това е поскъпване близо 500 пъти.

Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарат срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

Дневник