На последното си заседание 46-ото Народно събрание успя да завърши процедурата за даряване и продажба на общо 717 500 дози ваксини срещу COVID-19. Дарение ще получат Бутан, Босна и Херцеговина, както и Бангладеш. Флакони ще бъдат продадени на Норвегия.

От докладите на комисията по здравеопазване може да се заключи, че по всяка вероятност част от дозите са били дарени поне още преди решението на парламента, тъй като иначе срокът на флаконите щеше да е изтекъл. Решението на Народното събрание така или иначе е формалност, защото според изказвания на депутати, за даряването и продажбата на ваксини срещу COVID-19 са достатъчни действията на Министерския съвет. Още по време на управлението на ГЕРБ обаче бе възприет подхода да има одобрение и на парламента, като така се смята, че не само изпълнителната, но и законодателната власт е наясно с процесите. Даренията са за:
- Бутан получава 172 500 дози от ваксината на "Астра Зенека", като срокът на флаконите е изтекъл на 31 август.

- Босна и Херцеговина получава 50 000 дози от ваксината на "Астра Зенека", като срокът на годност изтича на 30 септември и е на стойност 175 хил. лв.

- Норвегия получава 100 000 дози от ваксината на "Модерна", като срокът им на годност изтича между ноември и декември и цената на препродажбата е над 3.7 млн. лв. (3 780 620 лв.).

- Бангладеш получава 270 000 дози от ваксината на "Астра Зенека", като срокът им на годност е до края на октомври.

Според информация от държавната фирма "БулБио", в чиито складове се съхраняват ваксините срещу COVID-19, към 11 юни са били налични общо 400 хил. дози (на "Астра Зенека" и "Пфайзер"/"БионТех"), които са "в риск от бракуване" заради изтичащ срок на годност.

Дневник