Участък от река Енчова ще бъде покрита и върху нея ще се направи велоалея и още една лента за автомобилно движение. Парите за реконструкцията – 2,860 млн. лв., бяха гласувани днес на заседание на Общинския съвет.

Ще се покрие само участъкът на ул. „Марица“ от моста при паметника на Пети полк до кръстовището на Lidl, в който движението е най-натоварено и има най-голяма нужда от разширение на платното.

Вече имаме техническия проект и можем с днешното решение на Общинския съвет да пристъпим към пускане на обществена поръчка и реално строителство”, каза за ШУМ.БГ кметът на Шумен Любомир Христов.

Идеята за покриване на въпросния участък не е нова, но едва сега са се намерили средства за реализирането й. Парите са от продажбата на парцела от 26 декара зад зала “Арена Шумен”, продаден този март на фирма “Виас”. Сумата не беше планирана в Бюджет 2021.

Очаква се процедурите по избор на изпълнител да приключат до края на годината и строителството да започне в началото на следващата.

Припомняме, че с решение на Министерски съвет са отпуснати други 500 хил. лв. за река Енчова. Те ще се използват за укрепване на сериозно пострадалите през 2015-та година брегове на реката в участъка от Гръцкия блок до моста на ул. „Генерал Скобелев“.

ШУМ.БГ