Срещата в Постоянния съвет на ОССЕ по руските искания за незабавни гаранции за сигурност, които по същество представляват нова архитектура на сигурността в Европа, приключи в песимичстичен тон и изявления от Москва, че опитът им е попаднал в "път без изход"

Западът трябва да се подготви за вероятността от ескалация на напрежението с Русия, заяви представителят на САЩ в най-голямата международна организация за сигурност в света. Майкъл Карпентър каза след разговорите във Виена, че "там-тамите на войната бият по-силно".

Той повтори пред репортери, че САЩ не одобряват създаването на сфери на влияние или ограничаване правото на държавите сами да избират съюзите, към които да принадлежат. Понеже точно това иска Русия - спиране разширяването на НАТО на изток, Украйна никога да не стане натовска държава и алиансът да върне отбранителната си инфраструктура към нивото от 1997 г., оценката в Москва е, че срещите от тази седмица са неуспешни.
"Изправени сме пред криза в европейската сигурност. Барабаните на войната бият все по-силно и се говори с писклив тон", допълни Карпентър. Според него струпването на 100 хиляди руски военни с модерно оръжие, артилерия, системи за електронна борба и муниции до границата с Украйна "плаче за отговори на доста въпроси какви са всъщност руските намерения". "Трябва да възприемем това много сериозно. Трябва да се подготвим за вероятността да има ескалация", макар че Вашингтон предпочита "пътя на диалога и деескалирането".

Полският външен министър, който е председател на организация с 57 държави от Европа, Северна Америка и бившия СССР, каза, че има риск Европа да пропадне във война, тъй като Русия все още не залага сериозно на дипломацията, а военни експерти подготвят варианти, в случай, че напрежението около Украйна не може да бъде намалено.

Русия говори, че иска да се намери дипломатическо решение, на не прибира войските си и непрекъснато предупреждава за "катастрофалн ипоследствия", ако не се изпълнят условията ѝ.

"Изглежда рискът от война в раойна на ОССЕ е най-големият поне от 30 години насам", допълни първият полски дипломат Збигнев Рау. Той каза на журналистите, че на срещата в централата на организацията не е имало напредък.

По същото време зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков каза в интервю, че заради различия в подхода на Русия и Запада към разговорите, те са изпаднали в безизходица и Москва не вижда смисъл от продължаването им, само за да се повтаря едно и също. Все пак на дипломацията трябва да се даде шанс, защото "диалогът върви на различни нива и в много направления"

Руската рубла поевтиня днес с 2%, след като Рябков нито потвърди, нито отрече, че Русия може да разположи "военна инфраструктура" в Киба или Венецуела.

Москва непрекъснато отрича движението на войските ѝ на нейна територия да подготовка за нахлуване в Украйна и добавя, че все пак това е накарало САЩ и съюзниците им да седнат на масата за преговори.

"Трябва да се подготвяме за открит диалог и търсене на начини да подсилим сигурността в полза на всички, ние трябва решително да отхвърлим изнудването и никога да не позволим агресията и заплахите да носят полза", обясни той.

Дневник