Здравните власти обмислят промяна какво в България се смята за удостоверение за коронавируса. Това се разбира от новия план на правителството за справяне с епидемията, а намерението бе потвърдено от министъра Асена Сербезова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Засега е известно, че промяната по всяка вероятност ще засяга изследванията за антитела, за които според настоящите правила при резултат над 150 BAU/ml се издава документ за три месеца. Промяната би била интересна по поне две причини: да се признават високи нива на антитела настояваше премиерът Кирил Петков, но пък по света няма научен консенсус какви нива на антитела осигуряват защита от тежко боледуване на COVID-19.

Удостоверението за антитела се обсъжда

"Обсъжда се възможността за удостоверението за антитела, но към този етап все още нямаме решения", каза Сербезова, но на въпросите на "Дневник" дали се обсъжда отпадането на възможността, здравният министър така и не отговори конкретно и каза общо "ще ви информираме за решенията".

Тя посочи, че темата се обсъжда от експертен съвет по имунопрофилактика и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той неколкократно е декларирал пред медиите, че е против признаването на изследванията за антитела, а решението за тях бе взето по време на министъра на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров.

Преди около два месеца, отново аргументирайки се с научни становища, здравните власти въведоха сертификатите за антитела в България.

Български срещу европейски COVID сертификати

В плана на правителството за справяне с епидемията е записано, че във втора фаза (при заетост на интензивните легла на 60%) трябва да се предприеме синхронизиране на подхода "Зелен сертификат" с издаваните Цифрови COVID сертификати на ЕС чрез: Наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и предприемане на действия за промени при необходимост, след експертно обсъждане, критерии за достъпност.

Сербезова не посочи дали заради тази точка следва да се преосмислят и другите български интерпретации какво се смята за валидно удостоверение за коронавируса. Основните разлики сега са в продължителността на сертификатите за преболедуване, както и в началото на валидността на документите за ваксиниране.

Дневник