Краят на всяка година е време за равносметка и поглед назад. По традиция екипът ни прегледа отново 2140-те местни новини, като опитахме да отсеем най-важното от тях. През цялата година се точиха сериалите “Белодробна болница” и “ТЕЦ”. Най-коментирани бяха честите ВиК аварии, протестите срещу високите сметки, после и срещу правителството на Орешарски, смяната на шефовете на държавни институции, кандидатурата за европейска столица на културата. През годината Шумен изпрати в София нови депутати. Градът се зарадва и на свой зам.-министър, но Иван Иванов изкара на поста само 3 часа, защото го настигна миналото му в СИК.

Новата година започна със студ и непроходими от сняг улици. Именно заради това и кметът на Шумен в първата си за 2013-та медийна изява се закани да санкционира фирмите по чистотата, но после се отказа. Костов прогнозира и трудна финансова година, като обеща да прецизира разходите. Това не се наложи, тъй като държавата прехвърли Тежкия полк, част от който общината продаде за 1,750 млн.лв и така бюджетът бе закърпен. От болницата се оплакаха, че се раждат все по-малко бебета, статистиката пък отчете ръст на фалиращите  фирми.  

Още в началото на януари стартира подготовката за референдума за АЕЦ “Белене”, а новият главен прокурор Сотир Цацаров “дръпна” шуменската окръжна прокурорка Ася Петрова за своя заместничка. За дяловете в Тубдиспансера общината заведе дело, а за продажбата на ТЕЦ-а удължи срока. На 27-ми при сравнително добра организация се проведе референдума. В него взеха участие обаче само 17,88% от имащите право на глас в областта. “За” централата бяха 66,54% от тях.

Два дни по-късно шуменският футбол предложи зрелище. То обаче бе не на терена, а в съблекалните, където хората на треньора Енрико Пичоне и президента на клуба Георги Георгиев се скараха за правото да ползват градския стадион. Идва полиция и после всички ходиха до Районното да пишат обяснения.

През февруари в Шумен все пак пристигнаха израелските купувачи на Топлофикация и договорът за приватизация бе подписан официално, а Ронен Зингер обеща топли тръби още същата есен. Общината продължи да се занимава с кандидатурата за европейска столица на културата и разположи кутии, в които гражданите да пускат идеи за събития. Шумен не остана встрани от протестите срещу високите сметки. На улицата излязоха хиляди, като сред тях имаше и местни партийни лидери - от БСП, „Движение България на гражданите“ и “Атака”. Недоволни от ул. „София“ 29 пък взеха нещата в свои ръце и изгориха с горелка електромерите във входа. 

През този месец Шумен се раздели завинаги с великия Тодор Колев. 

В началото на  март шуменската пивоварна опроверга опасенията, че няма да отвори след тримесечна пауза и възобнови производството на бира. Навръх националния празник 3-ти март кметът Красимир Костов реши да се включи в протеста срещу сметките за ток. Качи се да говори от каросерия на камион, но ядосани шуменци го освиркаха шумно. Градоначалникът се изнерви и си го изкара на “Телемения”, че не превеждат парите за ТЕЦ-а - изпрати им предизвестие за разваляне на подписания само преди месец договор. Същевременно интерес към предприятието прояви варненският бизнесмен Ангел Дерменджиев, той разговаря с кмета, но повече не се появи. В края на месеца БСП първа обяви листата си за предстоящите парламентарни избори. Никой не се учуди, че водач е Димитър Дъбов, а втори областният и общински соц-лидер Иван Иванов. Три дни от по-късно “Движение България на гражданите” номинира за депутат Даниела Русева. Общинският съвет пък разреши на “Индустриален парк-Шумен” АД да продава парцелите без търг или конкурс. 

На първи април и ГЕРБ обяви листата си за НС, оглави я полицейският генерал Любомир Христов. На същата дата в Шумен пристигна кметът на Ротердам. Целта му бе да види от къде тръгват стотиците цигани, които строят гета в неговия град. Стана ясно, че там вече има квартал “Шумен”. Не закъсня с кандидатите за парламента и ДПС, номинира Христо Бисеров и Хамид Хамид. Статистиката обяви областта за национален първенец в класация, но за съжаление негативна – Шуменско с най-голям процент безработни. Одит на Сметната палата откри десетки нарушения в дейността на шуменската общинска администрация. Заради констатациите съветниците на ГЕРБ поискаха оставката на кмета, но той не си я даде.  

Стана ясно, че бившият директор на ТЕЦ-а Димитър Зайков е източил предприятието с поне половин милион, като прехвърлил на фирмата си въглеродни квоти. Новият шеф Петър Петров сигнализира прокуратурата. В края на месеца се проведе 8-то издание на Националния конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров”. Той премина под знака на  20-годишнината от учредяването на едноименната фондация и събра 63 пианисти и цигулари като за първи път свириха деца под 12 години. Една сутрин Паметникът „Създатели на българската държава“ осъмна с огромен постер с надпис “Шумен”. Той бе изграден от рисунките на малчугани от 20 училища, детски градини и социални домове, като част от проекта „Шумен – живият град” на стойност 491 хил.лв.

На 12-ти април почина диригентът на хоровете “Родни звуци” и “Бодра песен”, почетният гражданин на Шумен професор Венета Вичева.

Месец май премина под знака на парламентарните избори, традиционните културните  празници, Денят на Европа и Денят на победата. Денят на Шумен бе ознаменуван с празнично литийно шествие, много културни прояви, раздадени награди. През май шуменци видяха и  обещания като грандиозен 3D спектакъл „Шумен – символ на първото", за който платихме 30 хил.лв. 

24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бе посрещнат на закрито, заради проливния дъжд, който отмени шествието по централната улица. “Недоразбраната цивилизация” на Теди Москов пък  грабна наградата за цялостен спектакъл на Друмевите театрални празници “Нова българска драма”.

Паралелно с майските културни празници вървеше и предизборната надпревара за парламентарните избори. Лидерите на големите партии не пренебрегнаха Шумен и всички се изредиха с пословичните си обещания. Резултатът – спад в избирателната активност. Тя бе 48,45%  за разлика от 2009, когато процентът на гласувалите бe 60,21%. Първа политическа сила в община Шумен стана ГЕРБ, в областта тя отстъпи мястото на ДПС. БСП се нареди втора в общината и трета в областта. Така трите партии изпратиха в парламента по двама свои избраници - Христо Бисеров и Хамид Хамид – ДПС, Любомир Христов и Донка Иванова – ГЕРБ, Димитър Дъбов и Иван Иванов - БСП.

В началото на юни на заседание на Областния съвет за развитие кметовете не харесаха новата Областна стратегия за развитие на Област Шумен 2014-2020, заради невключени важни отрасли и инфраструктурни обекти и тя остана за ново обсъждане. Документът, изготвен от софийската фирма „Национален център за териториално развитие“, бе окачествен като материал от преди Десетия конгрес на БКП.

В същото време Шуменският административен съд отмени таксата от 15 лв. за предучилищните групи в детските градини в Община Шумен. Кметството обжалва. На 5 юни МС освободи областния управител Димитър Александров с още 18 други, а Орешарски поиска няколко дни за назначаването на следващите, предложени му от парламентарните групи на БСП и ДПС.

Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС отекна и в Шумен. На 14 юни около 100 шуменци излязоха на протест с възгласи „Мафия“ и „Оставка“ към правителството. 3 дни по-късно на нов протест срещу правителството излязоха 40 души с искания за нов изборен кодекс, нова конституция и право на гражданите да избират мажоритарно кой да ги представлява във властта. Сред тях имаше познати лица от февруарското недоволство срещу цените на тока. Протестите продължиха, но твърде вяло.

Шуменският депутат Иван Иванов бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи, но само три часа по-късно, министърът Цветлин Йовчев поиска оставката му. “Оповестените от медиите данни за зам.-министър Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в МВР затова незабавно поисках оставката му от поста. Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-ото Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес”, бяха думите на вътрешния министър. 

Общината пък отчете, че 10% от съоръженията на детските площадки са крайно опасни и обяви, че ремонтите на близо 80 улици с остатъка от 1,4 млн. лв. от облигационния заем са извършени. Кметът Красимир Костов обеща на шуменци, че през следващата 2014-та в Индустриалния парк ще бъдат разкрити нови 200-300 работни места. Индустриалният парк бе гордостта на градоначалника през цялата 2013 г. Той бе посетен от всички официални гости от различни страни и рекламиран на бизнес форуми в страната и чужбина – Украйна и Русия.
Добра новина бе, че италиански и израелски бизнесмени искат да построят завод за сепариране и преработка на отпадъци в Шумен. Инвестицията за „няколко милиона евро“ бе представена от Серджио Франзини, Шаул Шнайдер и Ивайла Бакалова, но всичко си остана на думи.

В общината и областта пък се завихри тревожна вест, че воден режим заплашва с. Мадара, което наложи кметът да пише писмо до министър Десислава Терзиева. Между това почти не се разбра за скромното отбелязване на 5-тата годишнина от обявяването на Мадарския конник за символ на България. Месецът приключи пак с писмо, писаха до израелската компания „Телемения“, с което официално я уведомиха, че общината прекратява договора за продажба на ТЕЦ-а.

През първия ден на юли изследване на Института за пазарна икономика показа, че Шуменска област е на последните места по качество на живот на гражданите. Оказа се, че съседните нам области Търговище и Разград са по-напред, а зад нас са само Монтана, Видин, Перник и Кюстендил. В началото на месеца общината пусна „Фабулис“ под наем и досега все още мераклия не се е явил. Пак в началото на месеца Шумен вече бе с нов областен управител - Венцислав Венков, по-късно негови заместници станаха Даниела Миронова и Левент Зекериев.

За година ТЕЦ-ът натрупа 2 млн. лв. нови загуби. На обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда стана ясно, че близо 27 километра от газопровода „Южен поток“ ще минават през територията на шуменска област.

В края на юли нови данни от ТСБ, показаха, че  21% е скочила смъртността от онкологични болести в Шуменско през 2012-та спрямо 2011-та. Починалите от рак миналата година са 518, при 428 за предходната, съобщиха от Териториалното статистическо бюро.

През август стана ясно, че държавата е съгласна да прехвърли белодробната болница на общината, но до края на годината това не стана. В Шуменския университет в повечето бакалавърски специалности останаха свободни места и след трето класиране. ВУЗ-ът прави няколко пъти извънредна изпитна сесия и успя да избегне нулева година за някои от специалностите.

Никой от шуменските депутати няма банков заем в размер над 5 хил.лв, стана ясно през август от сайта на Парламента, на който бяха публикувани декларациите на народните представители. Всичките шестима шуменски депутати към датата на избирането им не са притежавали акции или дялове в търговски дружества.

Общината пусна на търг Тежкия полк, екоинспекцията пък я глоби с 1000 лв имуществена санкция за замърсени земни площи на "Старо депо за неопасни твърди битови отпадъци".

В края на август се зададе протест в подкрепа на правителството. Зад Паметника на съветската армия се събраха към 150 души от Шумен и страната. Официален гост бе Мишо Шамара, който разкритикува Бойко Борисов и Роджър Уотърс от "Пинк Флойд".

Септември дойде с новината, че детските градини в общината „пращят по шевовете“ - приеха 3075 малчугани, при капацитет 2700 и нито едно дете не остана на грижите на бабите. Едновременно с това от статистиката отчетоха, че естественият прираст в областта е паднал до минус 5.6 промила. В Хуманитарната откриха нова спортна зала, а търгът за 15 дка от Тежкия полк бяха спечелени от Кауфланд, където освен магазин ще има пазар за земеделска продукция с площ не по-малко от 300 кв.м, паркинг и детска площадка. През септември приключи и ремонтът на Кооперативния пазар, той излезе близо 700 хиляди.

В политически план през септември продължиха рокадите – смениха шефовете на Дирекцията по горите и ПП „Шуменско плато“, а от ГЕРБ обвиниха управляващите в „кадрови геноцид“. Спорът между БСП и ДПС за поста областен управител, започнал през лятото, се тушира с кандидатурата на Левент Зекериев за заместник-областен управител и Бейнур Ахмед – за главен секретар на областта. 

“Енерго-про” заяви, че шуменското ВиК е в колапс, но с посредничеството на регионалния министър бе постигнато споразумение за разсрочено плащане на дълга от 1,2 млн. лева и на Шумен му се размина водната криза... за кратко.

Октомври определено ще се запомни с най-дългото безводие – три дни шуменци и три околни села бяха без вода. Въпреки планирания ремонт, непланираните впоследствие аварии удължиха срока на „сухите чешми“ и така вместо 24 часа, 10-ят град в България бе без вода цели 72. Това предизвика реакция от опозицията в местния парламент, които поискаха оставката на шефа на ВиК инж. Светлозар Дамянов.

През октомври Шумен бе и обект на „високи“ посещения. На път за годишната среща на местните власти в Албена Орешарски се отби и при нас, срещна се за 30 минути с общинските кметове и под рехавите възгласи на протестиращите за оставка отпътува за морето.

Неговият предшественик Бойко Борисов остана по-дълго в региона, срещна се с актива на ГЕРБ, припомни, че са спечелили изборите и разкритикува кадровите рокади в Шуменско. Междувременно откри и два реконструирани обекта - градския парк в Нови пазар и Център за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост в смядовското село Веселиново. През октомври в града дойде и министърът на образованието Анелия Клисарова, която след среща с областно и общинско ръководство изрази надежда, че на 15-ти септември 2014 ще заработи филиалът на Медицинския университет във Варна. Тя не пропусна да коментира и започналите студентски протести, като изрази мнение, че университетът не е място за политика.

За първи път от 24 години в Шумен заработи нова детска градина, а в кварталите „Б. Българанов“ и „Дивдядово“ бяха открити яслени групи. Нови етапи и нощно каране бяха новите моменти в 44-то Рали „Стари столици“, спечели го Крум Дончев.

През ноември медици и синдикати избраха Деня на будителите за среща с областния управител, където поискаха постоянно полицейско присъствие в болницата по повод нападението на техен колега в края на октомври. От областната дирекция по-късно отказаха с мотива, че нямат достатъчно хора. По-късно стана ясно, че от средата на годината над 120 полицаи от Шуменско са командировани в София и по границата.

Във Велики Преслав, президентът Росен Плевнелиев откри Международния симпозиум "Свети Свети Кирил и Методий и българският Златен век" и нарече протестиращите студенти „будители“, като призова всеки един за активна гражданска позиция. През ноември се проведоха и двата големи митинга – на управляващи и опозиция. Шумен даде своя дан като над 300 социалисти бяха насочени към София и над 200 от ГЕРБ – към Пловдив. Неочаквано добра вест дойде за Бюнямин Хасан, който беше спряган за областен управител през лятото. След изненадващата оставка на зам.-председателя на НС Христо Бисеров, неслучилият губернатор стана депутат.

Нови инвестиции и работни места ще бъде целта на откритата в Шумен Българо-турска търговска камара. Нов инвеститор обаче и тази година не успя да се намери за ТЕЦ-Шумен. Съдът обяви дружеството в несъстоятелност, но кметът Костов изрази спокойствие и надежда за нов приватизатор.

Тежък инцидент беляза месеца - студент падна от третия етаж на вътрешното стълбище в ШУ. След фрактурите и контузиите обаче, за щастие момчето успя да се възстанови. Едва ли ще успее да възстанови загубите 85-годишен дядо от Шумен, който даде рекордната за региона сума на телефонни измамници – 11 000 лева.

Празничният декември започна подобаващо празнично – със запалването на коледните светлини в града и дядо Коледа от хеликоптер. Последва Никулден и денят на дарителите, като за церемонията специално в града дойде министърът на културата Петър Стоянович. Това обаче не ни донесе необходимия късмет и делегацията, която трябваше да защитава кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 година се върна неудовлетворена. Кметът Костов отново показа дух и отсече „Усилието си струваше“, без обаче да се уточни колко точно. Проектът „няма да бъде захвърлен под миндера“ и ще продължи с реализацията на идеите, заложени в него.

Искри прехвърчаха между Областна управа и Общински съвет по повод избора на управител на Онкодиспансера. Венков върна решението на Колев и компания, които обаче след второ тайно гласуване потвърдиха първоначалното си мнение – д-р Сотир Караниколов ще бъде шеф за още три години. Малко преди края на годината държавата прехвърли на община Шумен собствеността на бившия Дом майка и дете, където се очаква да заработи и Сестринския колеж от догодина. Още няколко кадрови рокади се случиха преди да изтече годината - Музафер Ехлиманов бе назначен за шеф на ИАРА-Шумен, а старият директор на РИОСВ – Шумен Теофан Димитров отново оглави инспекцията. Пореден министър ни уважи през декември. Вицепремиерът Цветлин Йовчев дойде за няколко часа в града, огледа свлачището край “Дивдядово” и обеща да потърси решение на проблема, както и необходимите 4.5 млн. лева.

Кметската управа се похвали с добра 2013 г. - запазване на финансовата стабилност на общината, подкрепа към шуменския бизнес с разплащането на задълженията към него, разкриване на нови услуги за населението, по-добро изпълнение на бюджета в сравнение с 2012 г. Грешките бяха обобщени в едно изречение: „Не решихме окончателно въпроса с Топлофикация, не успяхме да преборим спечелилите градове за европейска столица на културата, не направихме необходимото за благоустройството на града и на общината“.

Светлите коледни празници дойдоха с посещение на новоизбрания Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Той зарадва миряните в шуменската духовна околия във втория ден на Коледа.

 ШУМ.БГ ще отразява новините и през идната година, разбира се и с вашата активна гражданска позиция. Не спирайте да пишете, да коментирате, да звъните, смело да критикувате, да хвалите, да проявявате чувствителност и съпричастност към ставащото.