Кметът Красимир Костов и бизнесменът Димитър Димитров подписаха днес договора за продажбата на “Топлофикация-Шумен” ЕАД, съобщиха от пресцентъра на общината.

В 10-дневен срок от днес новият собственик трябва да плати продажната цена от 10 хил.лв. След това има 45 дни да представи банкова гаранция за 200 000 лв и едва тогава ще се джиросат на акциите на дружеството.

Това е третият опит за продажбата на ТЕЦ-а, откакто дружеството мина в ръцете на общината. Първо той бе продаден на “Ер Ве Е България” ООД, след това на израелците от “Телемения”. Първата фирма източи над половин милион в брой и още толкова в парникови квоти и изчезна. Чужденците пък платиха само половината от продажната цена и се отказаха.

Според новия договор Димитър Димитров и фирмата му “Енергоснабдяване” трябва за 3 години да инвестира 2,1 млн.лв и да разкрие 45 работни места. Купувачът не крие, че няма намерение да възобновява централизираното топлопроизводство. Той ще ползва лиценза на “Топлофикация-Шумен”, за да сложи около 60 малки газови котела в абонатните на блоковете.

За да потече синьото гориво, Димитров трябва да успее по някакъв начин да договори и разсрочване на натрупаните стари задължения от 18 млн.лв към "Булгаргаз". 

„Започваме работа от понеделник. Целта ни е да предложим такава цена на абонатите, че да надхвърлим броя им, който е бил по времето на „Топлофикация“, каза за ШУМ.БГ Димитър Димитров. Той обясни, че и в момента фирмата му има изградени две малки котелни в блоковете на ул. „Съединение“ 53 и „Цар Освободител“ 99. „Плащат по 127 лева на Мегаватчас.  Сега, като ще доставяме газ по наша тръба, ще можем да свалим цената до 100–110 лв“, каза бизнесменът.

Димитров обеща още този сезон да топлофицира 10-15 кооперации, а още 20 до септември. „При нас всичко е по желание. Който иска ще се включи, който иска – няма. Никой няма да му събира такса мощност, защото тръбите към съседите минавали през неговия апартамент. Всяко жилище ще има разпределител, чрез който хората ще си регулират количеството топлина и ще плащат само ползваното“, каза той.  

Относно старите задължение на граждани към "Топлофикация" Димитров заяви, че тепърва ще се проверява дали не им е изтекъл давностния период и изказа песимизъм към събирането им по съдебен път.  

ШУМ.БГ